Pompeo'ya göre İran 'sabotajla' petrol fiyatlarını arttırmak istedi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Körfez’de gemilere yapılan saldırıdan İran’ı sorumlu tutarak, amacın petrol fiyatlarını arttırmak olduğunu iddia etti.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un İran’ı suçlayan açıklamasını savunan Mike Pompeo, Bolton’un “haklı” olduğunu söyledi.

Pompeo, “İran’ın dünya genelinde brüt petrol fiyatlarını arttırmak teşebbüsüdür” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Avrupa turnesi için Berlin’e yapacağı ziyaret öncesi gazetecilere bu açıklamayı yaptı.

John Bolton, Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada 12 Mayıs günü düzenlenen sabotaj eyleminin arkasında “büyük olasılıkla” İran’ın olduğunu söylemişti.

Sabotaj eylemleri Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) bağlı, Körfez’in girişindeki Füceyre limanı açıklarında dört gemiye yönelik olarak gerçekleştirilmişti. Bunların ikisi Suudi petrol gemileriydi.

Bolton, gemilerin “büyük olasılıkla İran’a ait deniz mayınları” ile hedeflendiğini belirtti.

ABD ve Körfez’deki ittifakları İran’ı saldırının sorumlusu olarak görürken, gemilere yönelik sabotajı henüz üstlenen olmadı. Ancak Yemenli Şii Husi milisleri Suudi Arabistan tesislerine yönelik son haftalarda bir çok kez dronlarla saldırılar düzenledi.

İran ile nükleer anlaşmadan Mayıs 2018’de çekilen ve ekonomik yaptırımları üst boyutlara çıkaran ABD yönetimi, son olarak İran’ın bölgede Amerikan güçlerine yönelik her an saldırı içerisinde olduğu gerekçesiyle Körfez’e uçak gemisi, savaş gemileri, savaş uçakları ve Patriot füze savunma sistemi gönderdi. Trump daha sonra açıklamalarını kısmen yumuşattı.