Protestocular konsolosluğu yaktı, İran 'karşılık veririz' dedi

Irak Necef'te göstericiler, İran konsolosluğunu yaktı. İran, "karşılık veririz" tehdidinde bulundu.

Irak’ın başkenti Bağdat başta olmak üzere Şii Arapların yaşadıkları güney kentleri Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Divaniye, Nasıriye'de 2. ayını doldurmak üzere olan hükümet karşıtı protestolar son bir haftada yeniden şiddetlendi. Protestocular, dün gece Şiilerin kutsal kenti olan Necef’te İran konsolosluk binasını ateşe verdi. Ateşe verilen konsolosluk binası tamamen yanarken, binada görevli olan personelin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Konsolosluğun ateşe verilmesinden sonra kentin giriş ve çıkışları ordu güçleri tarafından kapatıldı. Orduya bağlı Merkez Fırat Operasyonlar Komutanlığından bir yetkili, Necef'in tüm giriş ve çıkışlarının araç trafiğine kapatılması ve ülkenin diğer bölgeleriyle bağlantısının kesilmesine karar verildiğini söyledi.

Orduya bağlı birliklerin araçların kente giriş ve çıkışına izin vermediği ve bu durumun kentte sükunet sağlanıncaya kadar devam edeceği belirtildi.

Necef Eğitim Hastanesi'nden bir yetkili ise yaptığı açıklamada, İran Başkonsolosluğu'nun ateşe verilmesinden önce güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddet kullandığını, bu nedenle 32 kişinin yaralandığını söyledi. Şii Müslümanlar için kutsal kabul edilen Necef kenti, Şiilerin dini merci Ali Sistani'nin de yaşadığı yer olma özelliği taşıyor.

IRAK DIŞİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

Irak Dışişleri Bakanlığı, Necef'te İran başkansolosluğunun göstericiler tarafından yakılmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada, konsolusluk binasının yakılması bir saldırı olarak değerlendirilerek, şiddetle kınandı. Açıklamada, konsolusluk binalarının yakılmasının Irak’ın birçok bölgesinde devam eden gösterilerin amacı ile bağdaşmadığı vurgulandı. Saldırının amacının 'İran-Irak ilişkilerini bozma' olduğu da savunuldu.

İRAN'DAN SERT TEPKİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ise Irak hükümetinin “kesin ve etkili bir şekilde” saldırganlara karşılık vermesini istedi. Musevi, Irak hükümetinin diplomatik kurumlar ve diplomatların korunması için sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini belirtti, bu yönde İran’ın “şiddetli itirazının” Irak’ın Tahran Büyükelçisine iletildiğini kaydetti.

İRAN, ESAÎB EHLE HEQ SORUMLUSUNU GÖNDERDİ

İran bir yandan diplomatik tepki gösterirken, öte yandan kendisine bağlı Haşdi Şabi grubu olan Esaîb Ehle Heq grubu sorumlusu Qeys Ğezeli’yi bir grup savaşçısı ile Necef’e gönderdi. Ğezeli ve bir grup savaşçının Necef’e gönderilmesinin, şiddet olaylarının artıracağı, giriş çıkışları kapatılan Necef’te göstericilere yönelik saldırılarla sivil katliamlara yol açacağı belirtiliyor.

İran, yaklaşık bir hafta önce, Irak’ta bazı grupların hükümetten çekilmesi üzerine bu grupları iç savaşla tehdit ederek, hükümette kalmalarını sağlamak istemişti.

Irak’ta 1 Ekim’den bu yana 360’ı aşkın kişi hayatını kaybederken, 16 bin dolayında kişi de yaralandı.