Putin Donbass'ı tanıdı

Kremlin, Putin’in Ukrayna’dan ayrılıp bağımsızlık kararı alan cumhuriyetleri resmen tanıyacağını ve ABD'nin Moskova'yı komşusunu işgal etmeyi planladığı konusunda uyarması üzerine Batı ile arasındaki soğukluğu yoğunlaştıracağını söyledi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz'a kararnameyi Pazartesi günü geç saatlerde imzalama niyetinde olduğunu söyledi. 

Avrupalı ​​liderler "hayal kırıklığını” dile getirdiler, ancak temasları sürdürmeye istekli olduklarını söyledi.

Bu, Putin'in Rusya'nın eski Sovyet komşuları üzerindeki hakimiyetini yeniden tesis etme ve onların Batı ile, özellikle Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü ile daha yakın ilişkiler kurmasını önleme amaçlı 20 yıllık kampanyasındaki son hamle. 

Rus lider, NATO'nun doğuya doğru genişlemesine karşı çıktı ve askeri ittifakın Ukrayna'yı gelecekteki üyelikten çıkarmasını ve kuvvetlerini 1997'de tuttukları pozisyonlara geri çekmesini talep ederek son krizi ateşledi.

Açıklamanın, ABD ve NATO'nun aylardır uyardığı Ukrayna'yı Rusya'nın işgali riski açısından ne anlama geldiği şimdilik belirsiz. Rusya'yı olası bir saldırıya hazırlanmak için Ukrayna yakınlarında 150 binden fazla asker toplamakla suçluyorlar, Bu, Kremlin'in defalarca reddettiği bir şey. Putin bugün yaptığı Güvenlik Konseyi toplantısında, Rusya'nın iki bölgeyi ilhak etme sorununu düşünmediğini söyledi.

ABD ve müttefikleri, Putin'in, Donetsk ve Luhansk kentlerinden oluşan Donbass bölgesini tanıma kararına yanıt olarak ne kadar ileri gidebilecekleri kesin olmasa da, Ukrayna'ya yapılacak herhangi bir müdahalenin Rusya'ya hızlı ve ciddi ekonomik yaptırımlar getireceği konusunda uyardı. Putin saldırırsa Ukrayna'ya asker göndermeyeceklerini de açıkça belirttiler.

Rusya cumhurbaşkanının ayrılıkçıları tanıma kararı, 2014 yılında Rusya destekli ayrılıkçıların iki bölgenin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana 14 bin kişinin ölümüne neden olan bir anlaşmazlığı çözmek için yıllarca süren diplomatik çabaları etkili bir şekilde baltaladı. Hareket aynı zamanda yükselen umutlar hakkında daha fazla şüphe uyandırıyor.

Pazar günü, gerilimi azaltmak için olası bir ABD-Rusya zirvesi toplantısı var.

Putin, bugün geç saatlerde televizyonda Ruslara hitaben yaptığı konuşmada, argümanının bir bölümünü Rusya'nın eski Sovyet komşularının Bolşevikler tarafından oluşturulduğunu ve gerçek bağımsız devletler olarak kabul edilmeyi hak etmediğini göstermeyi amaçlayan tarihi bir anlatıma ayırdı.