Putin 2036’ya kadar görevde kalabilecek!

20 yıldır Rusya’yı yöneten Vladimir Putin, yeni anayasa reformuyla 2036’ya kadar görevde kalmanın önünü açmak istiyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in partisi Birleşik Rusya tarafından parlamentoda oylanan anayasa değişikliği paketinin bir maddesi, başkanlık görev dönemlerinin ‘sıfırlanmasını’ öngörüyor. Bu maddeye göre, normalde 2 dönem olan başkanlık süresi ‘sıfırlanacağından’ Putin, 2024 ve 2030 seçimlerinde de aday olabilecek.

Putin’in ‘Rusya’nın istikrarının öncelikli’ olduğunu ve bunun için ‘güçlü bir başkanlığa ihtiyacı olduğunu’ savunduğu anayasal değişiklik, 22 Nisan’da halk oyuna sunulacak.

2036’YA KADAR GÖREVDE KALABİLECEK

2000 yılından bu yana görevde olan 67 yaşındaki Vladimir Putin, yeni değişikliğin hayata geçmesi halinde 2024 ve 2030 yıllarındaki başkanlık seçimlerine katılabilecek. 2000 ve 2004 yıllarında seçilen Putin, 2008 yılında başbakanı olan Dimitri Medvedev’i yerine aday yaptırmış ve kendisi 4 yıl boyunca başbakanlık görevini yürütmüştü. Ancak perde arkasında esas liderin Putin olduğu biliniyordu.

2012’de yeniden adaylık hakkını kazanan Putin, öncesinde başkanlık döneminin 4 yıldan 6 yıla çıkarılmasını sağlamıştı. Putin bu sayede 2018 seçimlerinde 2024 yılına kadar görevde kalma hakkını kazanmıştı. Yeni anayasa paketinin halktan da onay alması halinde Putin’in 2024 ve 2030 seçimlerine katılma ve kazanması halinde 2036 yılına kadar görevde kalma hakkı olacak.

KALABALIK GÖSTERİLER YASAKLANDI

Vladimir Putin’in yaptığı konuşma ve tasarının parlamentoda oylanması ardından başkent Moskova’da bir grup muhalif tarafından gösteri düzenlendi.

Ancak kentte kalabalık gösteriler yasaklandı. Moskova Belediyesi, ‘korona virüs’ gerekçesiyle başkentte 5 binin üzerindeki katılımlı gösterilerin yasaklandığını duyurdu.

MUHALEFET: SÜRESİZ GÖREVDE KALMAK İSTİYOR

Parlamentodaki oylamada Komünist Partisi’nin 44 parlamenteri hayır oyu verirken, 382 parlamenter evet oyu kullandı.

Batı destekli muhaliflerden Aleksey Navalny ise, Putin’in 12 yıl daha görevde kalmasını sağlayacak değişikliğin kabul edilemeyeceğini söyledi.

BAŞKA DEĞİŞİKLİKLER DE VAR

Tartışmalı anayasa değişikliğinde medeni ve memurlar kanunu ile siyasete ilişkin maddeler de bulunuyor. Buna göre evliliklerin sadece ‘kadın ve erkek arasında’ olduğu maddesi vurgulanırken, Rusların ‘Tanrı’ya inancı’ ifadesi yer alıyor.

Devlet başkanının başbakanı veya bakanları görevden alma yetkisini kolaylaştıran değişikliklerin yanı sıra hakimler ile federal düzeydeki siyasi seçilmişler veya parti yöneticilerinin başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olmaları yasaklanıyor. Ayrıca bu tür görevdekilerin başka bir ülkede oturum hakkı almaları da yasaklanacak.