Putin’e göre Çekya’nın suçlamaları ‘absürt’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Çekya’da ‘terörist saldırı’ düzenlediğine dair iddiaları ‘saçmalık’ olarak nitelendirdi.

Çekya’nın geçtiğimiz haftalarda Rusya’ya yönelik yaptığı suçlamaların başında 2014’te bir askeri cephanelikte meydana gelen patlamanın Rus askeri istihbaratı GRU tarafından yapıldığı belirtiliyor. Söz konusu patlamaya dair bir raporun ardından ‘ajan’ olmakla suçlanan 18 Rus diplomat sınır dışı edilmiş, Rusya da benzer şekilde ülkedeki 20 Çek diplomatı sınır dışı etmişti.

Benzer şekilde Romanya, Slovakya, Letonya, Litvanya ve Estonya hükümetleri de ülkelerindeki Rus diplomatları ‘Çekya ile dayanışma’ adına sınır dışı etme kararı almıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Rusya lideri Vladimir Putin, ülkesine yönelik suçlamaları ‘absürt’ olarak nitelendirdi. Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’ya karşı alınan önlemlerin de benzer şekilde ‘absürt’ olduğu vurgulandı.

Gün içinde açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da, Çekya’nın suçlamalarını reddetmişti. Suçlamaların oldukça ağır olduğunu söyleyen Peskov, ‘temelsiz’ ve ‘ilişkilere zarar veren’ suçlamalar yöneltildiği eleştirisinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Prag yönetiminin suçlamalarını ‘karmaşık açıklamalar’ olarak tanımlarken, suçlamalara Avrupa Birliği’nin (AB) ‘cevap vermesi’ gerektiğini savundu.