Riyad, İran’ı yayılmacı ideolojisinden vazgeçmeye çağırdı

Suudi Arabistan Kralı Salman, İran’ı kendi halkına zarar veren “yayılmacı ve yıkıcı ideolojisinden” vazgeçmeye çağırdı.

Suudi Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter üzerinde yaptığı paylaşıma göre Şura Konseyi’nde konuşan Kral Salman, İran’ı “yayılmacı ve yıkıcı ideolojisinden” vazgeçmeye çağırdı.

Salman, “İran rejiminin aklın yolunu seçmesini ve kendi pratiklerini reddeden uluslararası tutumu değiştirmenin tek yönteminin kendi halkına zarar veren yayılmacı ve yıkıcı ideolojisini terk etmesi olduğunun farkına varmasını umuyoruz” diye ekledi.

İran ile Suudi Arabistan iki bölgesel güç olarak, bir çok krizde karşı karşıya geliyorlar. Riyad, ABD’nin büyük ittifakı olarak öne çıkarken, son aylarda özellikle Körfez’de İran ile gerilim konusu oluyor.

Yemenli Husi milisleri 14 Eylül’de Suudi petrol devi Aramco’nun iki büyük tesisine saldırıları üstlenmişti. Bu saldırılar, petrol üretiminin yarısının durmasına neden olmuştu. Suudiler ve Amerikalılar, saldırıdan Tahran’ı sorumlu tutarken, Tahran yönetimi yalanlamıştı.

Kral Salman, Şura Konseyi toplantısında “Krallık savaş arayışında değil” diye konuştu. Salman, buna karşın “tüm saldırılara karşı halkını sert bir şekilde savunmaya hazır olduklarını” ifade etti.