Rojava’daki DAİŞ’lileri almayan Macron’a karşı UCM’ye başvuru

Bir grup avukat ve akademisyen, Kuzey ve Doğu Suriye’de kamplardaki DAİŞ’li vatandaşlarını almayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) bir dosya sundu.

Fransa Cumhurbaşkanı, kamplarda tutulan DAİŞ’li kadınlar ile çocuklarını 2019 yılından beri geri almayı ve adalet önüne çıkarmayı reddediyor.

Liberation gazetesine göre avukatlar ve akademisyenler, Macron hakkında savaş suçu gerekçesiyle UCM’ye başvuruda bulundu

Bu dosya teknik olarak UCM savcısı Fatou Bensouda’ya bildirimde bulunma anlamına geliyor. Ancak somut olarak, Fransa ve Emmanuel Macron’a karşı cihatçı kadınları ve çocuklarını geri almayı reddettiği için benzeri görülmemiş bir hukuki girişim özelliğini taşıyor.

Aynı zamanda silahlı kuvvetlerin başı olan Fransa Cumhurbaşkanı açısından oluşturacağı riskin hafif olmadığı belirtiliyor. Macron cezai sorumluluğundan dolayı, kadınların yargılanma hakkını kasıtlı olarak reddettiği ve çocuklarının tutukluluğuna suç ortaklığı yaptığı gerekçesiyle savaş suçu işlemekten soruşturma konusu olabilir.

50 sayfadan oluşan başvuru dosyası avukatlar Marie Dosé, Ludovic Rivière ve Gérard Tcholakian ile akademisyenler Camille Cressent ve Augustine Atry tarafından hazırlandı.

Dosé, “Savaş suçları oluşturuldu, bundan hiçbir şüphe yok. Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı ve silahlı kuvvetlerin başı olarak, bu Fransız çocukları ve annelerini getirmemeyi tercih ediyor, oysa Rojava makamları açık bir şekilde bu çağrıda bulunuyor. Belçika ve Finlandiya’nın yakın zamanda bu yönlü kararlarının, onun (Macron’un) kararını esnetebileceğini düşünüyorduk. Ama bu çocukların tutuklu kalması ve bu Fransız kadınların yargılanmasını engellemede ısrar ediyor” dedi.