Ruhani, orduyu özür dilemeye çağırdı, radikal değişim istedi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 176 kişinin hayatını kaybettiği uçak felaketine ilişkin silahlı kuvvetleri özür dilemeye çağırdı.

Ruhani, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında 8 Ocak’ta İran ordusu tarafından “yanlışlıkla” düşürülen Ukrayna havayollarına ait yolcu uçağına da değinerek, “ulusal birlik” çağrısında bulundu.

Ruhani, “İnsanlar yetkililerin onları samimi, dürüst ve güven içerisinde ele almalarından emin olmak istiyor” diye konuştu.

İran Cumhurbaşkanı silahlı kuvvetleri de, insanların hiçbir şeyin gizlenmek istenmediğini anlamaları için “özür dilemeye” ve “ yaşananları halka açıklamaya” çağırdı.

İran hükümeti, uçağın dürülmesinden iki gün sonra 10 Ocak Cuma günü silahlı kuvvetlerin kendilerini haberdar ettiğini belirtiyor.

Ruhani, “(Bilgi paylaşımında) bir süre meselesi olduysa, özür dilesinler” dedi.

Uçak olayının İran siyasi sistemi bünyesinde “büyük bir karar ile” sonuçlanması gerektiğine dikkat çekerek radikal değişim isteyen Ruhani, “Ve bu büyük karar, ulusal uzlaşıdır” dedi.

Ruhani, 21 Şubat’ta yapılacak genel seçimlerin de bunun “ilk aşaması” olması gerektiğini ifade ederek, “Halk çeşitlilik istiyor” diye ekledi.