Rusya ‘askeri operasyon’ başlattı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, komşusu Ukrayna’ya yönelik “askeri operasyon” başlattı. Kiev dahil birçok kentte patlamalar duyuldu, yüzlerce ölüden bahsediliyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin doğusunda tek yanlı halk cumhuriyeti ilan eden Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıdıktan sonra, BM Güvenlik Konseyi’nin toplanacağı sırada Ukrayna’ya askeri operasyon talimatı verdi.

Vladimir Putin, Ukrayna işgalinin planlarında yer almadığını savunarak, Ukrayna’nın silahsızlanmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Başkan Kiev’in yanısıra ülkenin ikinci büyük kenti Kharkiv ile Kramatorsk, Dniepr ve Donetsk’te, liman kentleri Marioupol ve Odesa’da patlamalar duyuldu.

RUS ORDUSU: ASKERİ ÜSLER İMHA EDİLDİ

Rusya ordusu, Ukrayna üsleri ile hava savunma üslerini imha ettiklerini açıkladı.  Savunma Bakanlığı, “Ukrayna silahlı kuvvetlerine ait hava üslerinin askeri altyapıları servis dışı bırakıldı” dedi. Bakanlık, “Ukrayna silahlı kuvvetlerine ait hava savunma tesisleri de imha edildi” diye ekledi.

UKRAYNA '5 UÇAK VE 1 HELİKOPTER DÜŞÜRDÜK' DEDİ, RUSYA YALANLADI

Donetsk Cumhuriyeti ile Ukrayna ordusu arasında da tüm cephelerde savaş yaşanıyor. Interfax haber ajansına göre eldeki tüm silahlarla çatışmaların yaşandığını ifade etti.

Ukrayna Genel Kurmay Başkanlığı Luhansk bölgesinde iki köyün kontrolünü ele geçirdiklerini bildirdi.

Ukrayna ordusu ayrıca, Luhansk bölgesinde 5 uçak ve bir helikopter düşürdüklerini belirtti.

Rusya ise herhangi bir askeri uçaklarının düşürülmediğini belirterek, Ukrayna’yı yalanladı.

YÜZLERCE UKRAYNALI ASKER ÖLMÜŞ OLABİLİR

Ukrayna İçişleri Bakanlığı “Yüzlerce Ukraynalı askerin Rus füzeleri ile öldürüldüğünden emin olabilirsiniz” dedi. Ancak bu tahminin dışında, resmi olarak bir doğrulama gelmedi.

PUTİN KARŞITI KÜRESEL KOALİSYON ÇAĞRISI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, dünyanın “Putin karşıtı bir koalisyon” kurarak, Rusya’yı “barışa zorlaması” gerektiği çağrısında bulundu. Zelenski, Amerikan, İngiliz ve Alman yöneticilerle yaptığı görüşmeden sonra “Şu anda Putin karşıtı bir koalisyon kurmaktayız” dedi.

Rus haber ajansı TASS, patlamalara rağmen Donetsk bölgesinde halkın sakin olduğunu ve panik yaşanmadığını iddia etti.

NATO ACİL TOPLANIYOR

ABD Başkanı Joe Biden, “Ukrayna ve halkına destek vermeye devam edeceklerini” belirti. Biden, “Bu saldırının yol açacağı ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur. Dünya Rusya'dan hesap soracak" diye ekledi.

NATO acil toplanma kararı aldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Şu korkunç zamanda Ukrayna halkının yanındayız” dedi.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Twitter üzerinde "Başkan Putin, Ukrayna'ya bu sebepsiz saldırıyı başlatarak kan dökme ve yıkım yolunu seçti" dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, “Kremlin’den hesap vermesini istiyoruz” dedi.

BM Genel Sekreteri Moskova’yı “insanlık adına” saldırıdan vazgeçmeye çağırdı.