Rusya Avrupa’nın en büyük nükleer santralini ele geçirdi

Rus güçleri Ukrayna’da Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporizhzhya’yı ele geçirdi.

Nükleer santrali işleten devlet organı yaptığı açıklamada, “Zaporizhzhia nükleer santralinin toprakları Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri tarafından işgal edildi. Operasyonel personel, enerji bloklarını kontrol ediyor ve işletme güvenliği için teknik düzenlemelerin gerekliliklerine uygun olarak çalışmasını sağlıyor” dedi.

Santral, başkent Kiev’in güney doğusunda yer alıyor. Nükeler santral ele geçirilmeden önce hava saldırısı düzenlenmiş ve yangın çıkmıştı. Kiev, Moskova’yı “nükleer teröre” başvurmakla suçladı.

Askeri operasyon 24 Şubat’ta başlamıştı. Taraflar perşembe günü Belarus sınrında ikinci tur görüşmeler için bir araya geldi. Ukraynalı yetkililere göre görüşmede çatışma alanlarından sivillerin tahliyesi için “insani koridorun” örgütlenmesi tartışıldı.

MACRON: EN KÖTÜSÜ GELMEKTE

Aynı gün Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hem Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hem de Ukraynalı mevkidaşı Volodimir Zelenski ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Macron, “en kötüsünün gelmekte” olduğunu belirtti. Putin, görüşmede operasyonu sürdürmekte “kararlı” olduklarını söylemişti. Macron’a göre amaç tüm ülkenin kontrol altına alınması.

Çarşamba akşamı Herson kenti Rus güçlerinin eline geçmişti. Diğer kentlere yönelik de bombardıman sürerken, Kiev etrafındaki çember daralıyor.

Birleşmiş Milletler’e göre savaşın başından bu yana bir milyonu aşkın Ukraynalı komşu ülkelere sığındı.