Rusya’da muhalif gösteri: 140’ı aşkın gözaltı

Rusya Devlet Başkanı’na 2036’ya kadar iktidarda kalma hakkı tanıyan Anayasa revizyonuna karşı düzenlenen bir protesto eyleminde 140’ı aşkın kişi gözaltına alındı.

Çarşamba akşamı başkent Moskova’nın merkezinde düzenlenen eylemde, kısa bir süre önce kabul edilen Anayasa revizyonu protesto edildi.

Sivil toplum örgütü OVD-Info’ya göre 142 kişi “izinsiz gösteri” yapıldığı gerekçesiyle polis tarafından gözaltına alındı.

Anayasa’da yapılan yeni düzenlemeler özellikle Vladimir Putin’e 2036 yılına kadar iktidarda kalmanın yolunu açmıştı.

Muhalefetten belediye meclisi üyesi Yulia Galiamina, Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, Moskova’da kızıyla birlikte gözaltına alındığını bildirdi.

Polis müdahalesinde bazı gazetecilerin de gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Galiamina ve taraftarları, Anayasa revizyonuna karşı Yüksek Mahkeme’ye başvuruda bulunmak için 5 bin imza da topladıklarını duyurdu.

Anayasa düzenlemeleri Haziran ayı sonu ve Temmuz başında referanduma sunulmuş, seçmenlerin yüzde 78’inin oylarını almıştı ancak muhalefet yoğun bir hile yapıldığı tepkisinde bulunuyor.

Muhaliflerden Aleksey Navalny, referandumun “büyük bir yalan” olduğunu belirtirken, seçimleri izlemede uzman bir sivil toplum örgütü olan Golos da Rusya halkının egemenliğine “benzeri görülmemiş” bir zarar verildiği tepkisinde bulunuştu.