Rusya’da Navalni yanlısı gösterilerde 1800’e yakın gözaltı

Rus polisi, tutuklu muhalif Aleksey Navalni için ülke genelinde yapılan protesto eylemleri sırasında 1800’e yakın kişiyi gözaltına aldı.

Üç haftadır açlık grevinde olan ve sağlık durumundan endişe duyulan Navalni’nin çağırısı üzerine çarşamba günü ülke genelinde binlerce kişi sokaklara çıktı.

Eylemleri takip eden OVD-Info isimli sivil toplum örgütüne göre Rus polisi eylemler sırasında en az 1784 kişiyi gözaltına aldı.

94 kentte gözaltılar gerçekleşirken, bunların 805’i ülkenin ikinci büyük kenti St. Petersburg’da gözaltına alındı. Sözkonusu kentte polis şiddetinin de yaşandığı bildirildi.

Gözaltına alınanlardan en az 84’ü geceyi karakollarda geçirdi.

Navalni yanlıları, Devlet Başkanı Vladimir Putin1in yıllık konuşmasını yaptığı gün 100 dolayında kentte eylem yapmaya çağırmıştı. Ancak eylemler kitlesel boyutu ile ocak ayındaki eylemlerin boyutuna ulaşmadı.

Navalni’nin zehirlendiği için tedavi gördüğü Almanya’dan dönüşünde tutuklanması üzerine ocak ayında yapılan eylemlerde 11 bini aşkın kişi gözaltına alınmış, en az 7’si ağır hapis cezalarına çarptırılmıştı.