Sahel’deki açlık krizi büyüyebilir

Acilen önlem alınmaması halinde Afrika’nın Sahel bölgesinde 30 milyona yakın kişinin açlıkla karşı karşıya kalacakken, bundan özellikle küçük çocukların etkileneceği bildiriliyor.

Afrika’nın Sahel bölgesinde yaşanan kriz, Covid-19 salgını nedeniyle daha da ağır boyutlara ulaşıyor.

Çok sayıda ülkeden insani yardım kuruluşları ile devletleri bünyesinde bulunduran Gıda Krizlerini Önleme Ağı (RPCA) tarafından bugün başlayacak ve iki gün sürecek konferansta, başta Çad Gölü ile çevresindeki açlık krizi ele alınacak. Konferansın yoğunlaşacağı bir diğer bölge ise, Afrika’yı doğudan batıya doğru ikiye bölen savanaların olduğu Sahel bölgesi.

TOPLAMDA 27 MİLYON KİŞİYE ULAŞABİLİR

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından da desteklenen RPCA’nın analizine göre, Sahel’deki gıda krizi on milyonlarca kişiyi etkileyecek düzeyde. Buna göre, insani yardımların ulaştırılamaması halinde kriz haziran-ağustos dönemine kadar en az 27 milyon kişiyi etkileyecek. Zira son değerlendirmeler, stokların tükenmeye başlayacağı haziran ayından yılın ilk önemli hasatlarının alınacağı ağustos ayına kadarki dönemde ciddi bir açık oluşacağını gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre ise, gıda krizinin en ağır vuracağı grupların başında çocuklar geliyor. Bu çocukların sayısının 2 milyonu aşacağı bildiriliyor.

ÇATIŞMALI BÖLGELERDE DAHA DA AĞIR

Gıda sorununun en fazla vuracağı ülkelerin başında radikal İslamcı çetelerin saldırılarının 2009 yılından bu yana sürdüğü Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Adamawa, Borno ve Yobe eyaletleri olduğu biliniyor. Bu üç eyalette 3,7 milyon kişi gıda krizinden mağdur iken, bu sayının bu yıl içinde 5 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Benzeri sorunlarla boğuşan Burkina Faso, Mali ve Nijer ise Sahel bölgesinde açlık krizinin en ağır olduğu diğer üç ülkeyi oluşturuyor. Bu ülkelerde her 4 kişiden birinin gıda yardımına muhtaç olduğu verilen bilgiler arasında.

HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ SAHEL’DEN

Sahel şeridinin geçtiği Batı ve Orta Afrika ülkeleri, günümüzde dünyadaki insani yardıma muhtaç bireylerin dörtte birine ev sahipliği yapıyor. 2021 yılında 235 milyon kişi için insani yardım yapılması istenirken, bunun 56 milyon kişilik kısmın yaşadığı bu bölgeler için 6,2 milyar dolar yardım ulaştırılması gerekiyor.

İNSANİ YARDIMLARA RAĞMEN KRİZ BİTMİYOR

Bölgede sadece 2019 itibariyle 17,8 milyon çocuğun gıda yetersizliği nedeniyle yetersiz geliştiği tahmin ediliyor. Bu ise yıllardır yapılan insani yardımlara rağmen aşılamayan ciddi bir sorun.

İnsani yardımların yerel ve yabancı partnerler arasında daha etkili biçimde koordine edilmesi gerektiğine işaret edilen RPCA analizlerine göre, özellikle tarımsal üretime yapılan yatırımların yanlış kullanımına dikkat çekiliyor. Tarım yatırımlarının sürdürülebilir bir değer zinciri geliştirme, gençler için istihdam yaratma ve yoksul kesimlerin varlığını güçlendirecek şekilde kullanılmadığı savunuluyor.

Örneğin nüfusu hızla artarak 200 milyonun üzerine çıkan petrol üreticisi Nijerya’da tarımsal yatırımların kamu bütçesinin en az yüzde 10’unu oluşturması gerekiyor. Ancak mevcut durumda bütçenin sadece yüzde 2’si tarıma aktarılıyor.