Salvini Avrupa’da aşırı sağın lideri olmak istiyor

Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sürpriz İtalya’dan geldi. Yüzde 31’e yakın oy oranıyla sandıktan birinci çıkan İtalya’daki aşırı sağcı Liga’nın lideri Salvini- Avrupa’nın bütün milliyetçileri partilerini birleştirmek istiyor.

Avrupa Birliği üyesi 28 ülkede Perşembe gününden bu yana başlayan Avrupa Parlamentosu seçimlerinin son halkası İtalya’da saat 23.00’te sandıkların kapanmasıyla sona erdi. Bütün ülkelerde sandıkların kapanmasının ardından AP’nin açıkladığı verilere göre seçimlere katılım son 20 yılın en yüksek seviyesini buldu. Bütün AB üyesi ülkelerin ortalamasına göre katılımın yüzde 49-51 arasında değişen bir orana ulaştı.

Avrupa Parlamentosu’nun 751 sandalyesi için milletvekillerinin belirlendiği seçimde sürpriz ise İtalya’dan geldi. İtalyan Rai televizyon kanalının açıkladığı ilk sonuçlara göre Matteo Salvini liderliğindeki aşırı sağcı parti Liga sandıktan birinci parti çıktı. Yüzde 31’e yakın bir oy alması beklenen Liga’nın lideri Salvini aynı zamanda koalisyon hükümetinde İçişleri Bakanlığı görevini yürütüyor. Sandıktan ikinci Sosyal demokrat parti PD’nin yüzde ise 21 ile 25 arasında değişen bir oy oranı alması bekleniyor.

AŞIRI SAĞCI GRUPLARI BİRLEŞTİRMEK İSTİYOR

Seçim süreci boyunca mülteci ve yabancı düşmanlığı üzerinden seçim kampanyasını yürüten Salvini’nin bu sonuçların ardından ülkeyi erken seçime götüreceği belirtiliyor. Akdeniz’de göçmenleri kurtaran yardım gemilere kıyılarını kapatarak ve mültecileri kapılarını kapatan Salvini sadece ülkesinde değil bütün Avrupa’da da aşırı sağ ve milliyetçilerin yeni lideri olmak istiyor.

Avrupa Parlamentosu’nda şimdiye kadar aşırı sağcı popülist partiler Özgürlükler ve Uluslar Avrupası (ENF) ve Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi'nin (EFDD) gibi farklı gruplar altında toplanmıştı. Salvini ise AP seçiminden hemen sonra bu iki grubu birleştirmek için girişimlere başlayacağını açıkladı.

Salvini’ye ilk destek İslam karşıtı söylemleriyle bilinen Hollanda’daki aşırı sağcı parti lider Geert Wilders’den geldi. Salvini’nin girişmeleri sonuç alması halinde böylelikle İtalya’dan Finlandiya’ya Bulgaristan’dan İngiltere’ye kadar geniş bir yelpazede sağcı ve milliyetçi partiler bir grup altında birleşecek.

Salvini ENF ve EFDD’nin içindeki kelimeleri bir araya getirerek sağcıları Avrupalı Halklar ve Uluslar İttifakı altında birleştirmek istiyor. Dünkü seçimlerin sonuçlarına göre ENF’nin 57, EFDD’nin ise 56 sandalye alması bekleniyor. Her iki grubun birleşmesi halinde ise AP’nin renginin değişeceği, Avrupa Halk Partisi (EVP) ve sosyalistler/ sosyal demokratlardan sonra aşırı sağcıların üçüncü büyük grup olacağı ifade ediliyor.

Fransa’dan Ulusal Birleşme, İtalya’dan Liga, Avusturya’dan FPÖ ve Hollanda’dan PVV şimdiye kadar ENF grubunda yer alıyordu. Dünkü seçimlerde Almanya’da yüzde 10 oranında bir sonuç elde eden aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) ise EFDD’de yer alıyordu.

TSİPRAST’TAN ERKEN SEÇİM KARARI

Bu arada AP seçimlerindeki sonuçların ardından Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’tan beklenmeyen bir çıkış geldi. Sol eğilimli Syriza ittifakının lideri Tsipras, sandıktan aldıkları yenilginin ardından Ekim ayında yapılması planlanan seçimlerin Haziran ayı sonunda gerçekleşeceğini bildirdi. Kyriakos Mitsotakisli liderliğindeki muhafazakarlar ise sandıktan birinci çıktı.