Sankara davasında eski Cumhurbaşkanına 30 yıl hapis istendi

Burkina Faso’da 1987 darbesi sırasında katledilen sosyalist lider Thomas Sankara davasında gıyabında yargılanan eski Cumhurbaşkanı Faso Blaise Compaoré’ye 30 yıl hapis cezası talep edildi.

Askeri Savcılık, mahkemeden Blaise Compaoré’nin “devlet güvenliğine saldırı”, “ceset saklama” ve “cinayete suç ortaklığı” suçlarını işlemekten mahkum edilmesini istedi.

2014 yılında halk tarafından iktidardan düşürülen Compaoré o zamdan beri Fildişi Sahilleri’nde yaşıyor.

Ouagadougou’daki askeri mahkemede görülen davada Compaoré’nin muhafızlarından Hyacinthe Kafando’ya da 30yıl hapis istendi. 2016’da ülkeden kaçan Kafando da duruşmada yer almadı.

Kafando, Thomas Sankara ve arkadaşlarını katleden komando birliğinin başında yer almakla suçlanıyor. 

Davada yargılanan diğer 12 kişi ise duruşmada hazır bulundu. Ekim ayından bu yana duruşmalar yapılıyor. Sanıklardan hiçbiri itiraf etmedi veya pişmanlık sergilemedi. Çoğu üzerlerine atılı suçlamaları reddetti.

Sanıklar arasında 61 yaşındaki general Gilbert Diendéré de yer alıyor. 1987 darbesi sırasında ordunun şeflerinden biri olan Diendéré hakkında 20 yıl hapis istendi. 2015 yılındaki darbe teşebbüsünden dolayı da hakkında 20 yıllık bir mahkumiyet var. Savcı beş sanık hakkında 3 ila 20 yıl hapis isterken, bir kişi hakkında 11 yıl tecilli hapis, iki kişi hakkında ise beraat istedi.

Eski Cumhurbaşkanı Thomas Sankara, 1983’te iktidara geldikten sonra 15 Ekim 1987 tarihinde 37 yaşındayken, Compaoré’yi iktidara taşıyan darbe sırasında komandolar tarafından katledildi.

Afrika’nın “Che”si olarak adlandırılan Sankara’nın ölümü Compaoré’nin 27 yıllık iktidarı boyunca bir tabu olarak kaldı.

Compaoré rejiminin halk ayaklanması sonucu devrilmesinden sonra, demokratik geçiş sistemi ile birlikte Sankara suikasti yeniden gündeme geldi. Mart 2016’da Compaoré’ye karşı Burkina Faso adaleti tarafından yakalamak emri çıkarıldı. Ancak Compaoré, devrildikten sonra Fildişi Sahilleri’ne kaçmıştı.  Sınırdışı edilmesi mümkün olmayan Compaoré, gıyabında yargılanıyor.