Sarı Yelekliler’den bir ilk: Meclislerin Meclisi

Fransa’da aylardır eylemleri ile gündemde olan Sarı Yelekliler, örgütlenmede bir yeniliğe daha imza attı. Sarı Yelekliler “Meclislerin Meclisi” adıyla toplanarak, bu çerçevedeki ilk çağrılarını yaptı.

Fransa’nın bir çok bölgesinden 300 dolayında kişi Commercy’de “Meclislerin Meclisi” adıyla toplanarak, taleplerini, eylemlerin devamını, hükümetin ulusal düzeyde başlattığı istişareleri ve Avrupa Parlamentosu seçimlerini tartışdı.

Sarı Yelekliler, 17 Kasım’dan bu yana eylemdeler. Önce kırsal alan ve otoyollarda başlayan eylemler, 17 Kasım’dan itibaren ulusal düzeyde her Cumartesi yapılıyor. Meclislerin Meclisi ilk açıklamasında, “Bu derinliğine şiddetli, adaletsiz ve katlanılmaz topluma karşı ayaklandık” dedi.

NE İSTİYORLAR?

Açıklamada şu ifadeler dikkat çekti: “Hayat pahalılığına, iğretiliğe ve sefalete karşı isyan ediyoruz. Yakınlarımız, ailelerimiz ve çocuklarımız için onurlu bir yaşam istiyoruz. 26 milyarder, insanlığın yarısından fazlasına sahipler. Bu kabul edilemez. Sefaleti değil, zenginliği paylaşalım! Sosyal eşitsizliklere son verelim! Herkes için derhal ücret artışı, asgari sosyal yardımlar, emeklilik ücretlerinin arttırılması, koşulsuz bir şekilde konut, sağlık ve eğitim hakkı, ücretsiz kamu hizmetleri talep ediyoruz.”

Sarı Yelekliler, bu haklar için günlük olarak kavşakları işgal ettiklerini, eylemler organize ettiklerini ve her yerde tartıştıklarını belirtti. Açıklamada, “Sarı yeleklerimizle sözü biz alıyoruz” denildi.

BİNİ AŞKIN KİŞİ MAHKUM EDİLDİ

Hükümetin yanıtının ise baskı, horgörme ve çekiştirme olduğunu belirterek, polis şiddeti nedeniyle ölü ve yaralanmaların olduğu kaydeden Sarı Yelekliler, 1.000’i (bin) aşkın kişinin keyfi bir şekilde mahkum edildiğini ve hapse atıldığını kaydetti.

HİÇBİR ŞEY BİZİ DURDURMAYACAK!

Eylemcilere yönelik şiddeti kınayan Sarı Yelekliler, “Hiçbir şey bizi durdurmayacak. “Eylem yapmak temel bir haktır. Güvenlik güçlerinin cezasızlığına son verilsin! Baskı mağdurlarının tümüne af!” diyen Sarı Yelekliler, hükümetin sorunu ele alma biçimine de tepki gösterdi.

GERÇEK DEMOKRASİYİ BİZ UYGULUYORUZ

Sarı Yelekliler, “Gerçek demokrasiyi, biz kendi meclislerimizde, kavşaklarda uyguluyoruz. Demokrasi ne televizyon masalarında ne de Macron’un organize ettiği sözde yuvarlak masa toplantılarında değildir”

BİRLEŞELİM, TOPLUMU DÖNÜŞTÜRELİM

Eylemleri sürdüreceklerini bildiren Sarı Yelekliler, “Demokratik, özerk ve bağımsız bir şekilde örgütlenelim! Bu Meclislerin Meclisi, taleplerimizi ve eylem olanaklarımızı tartışmamızı sağlayan önemli bir aşamadır. Federasyon halinde birleşelim, toplumu dönüştürelim!

MELENCHON: GİRİŞİM SON ZAMANLARIN EN DİKKAT ÇEKİCİ GELİŞMESİ

Fransa’nın önde gelen sol hareketi France Insoummise lideri Jean-Luc Melenchon, Sarı Yeleklilerin meclis toplantısını, şu sıraların en dikkat çekici girişimi olarak değerlendirdi.

Melenchon, “Önceleri, öğrenci eylemlerinde buna Genel Kurulların bir koordinasyonu adı verilirdi. İşçilerin grevinde, ulusal grev komitesiydi” diyerek benzetme yaptı.

Melenchon, şunları ekledi: “1789 Devrimi’nde, bu tür komiteler yerel eylemleri ve özellikle kırsal toplulukların öze savunmasını örgütlemek için kurulurdu. 14 Temmuz’un ilk resmi yıldönümü ulusal düzeyde kutlayan Federasyon Bayramı da buradan çıktı (...) Halk mücadelesinde, yurttaş meclisi hareketin temel yapısıdır. Ulusal düzeyde federasyon halinde birleşme fikri, buradaki gerçek yeniliktir.”