Seehofer Avrupa’da iltica sistemini kökten değiştirmek istiyor

Bütün Avrupa ülkelerini kapsayacak yeni bir plan üzerine çalışan Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer, sığınma başvurularının sınırlarda yapılmasını planlıyor.

Alman Hıristiyan demokrat politikacı İçişleri Bakanı Horst Seehofer Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde hali hazırda geçerli olan iltica sistemini kökten değiştirmek istiyor. Yasa dışı yollarla gerçekleşen göçün önüne geçmeyi amaçlayan Seehofer’e göre bundan sonra sığınma başvuruları mülteci daireleri yerine sınırlarda yapılacak ve ön kabullerine onay verilenler AB’ye geçecek.

İçişleri Bakanı Seehofer’in hazırladığı planda AB ülkelerinde iltica sistemi de merkezileşecek. Sınırlarda alınacak sığınma başvurularının Avrupa Birliği İltica Dairesi’nde (EUAA) toplanmasına ve ondan sonra karar verilmesini isteyen Seehofer “AB içinde bir sığınma başvurusunun birkaç kez incelenmesini önüne geçmek istiyoruz. Bir kere karar verilecek ve bu hep geçerli olacak” diye konuştu.

Yeni sistemin devreye girmesi halinde daha önce bir sığınmacının ilk ayak bastığı ülkeye gönderilmesini öngören Dublin Anlaşması’nın iptal edileceğini belirten Seehofer, sınırlarda ön başvuruları kabul edilmeyen mültecilerin bundan sonra AB’ye giremeyeceğini duyurdu. Sınırdışılara ise AB’nin sınır koruma ajansı Frontex’e bakacağını belirten Seehofer’ “Bu amaçla Frontex’i güçlendireceğiz” dedi.

KABUL EDİLEN MÜLTECİLER AB’YE DAĞITILACAK

Yeni sistemin bir kişinin aynı anda birçok Avrupa ülkesine sığınma başvurusu yapmasının engelleyeceğini savunan Alman Dışişleri Bakanı, kabul edilen mültecilerin ise AB ülkelerine eşit şekilde dağıtılacağını açıkladı. Plana göre mültecilerin adil şekilde dağıtımının gerçekleşmesi için de ülkelerin nüfusları ve ekonomik güçlerine bakılacak. AB’nin en kalabalık ve en güçlü ekonomisine sahip Almanya’nın bu konuda zaten önemli rol üstleneceği belirtiliyor.

Seehofer planını 28-29 Ekim tarihleri arasında Münih’te gerçekleşen G-6 Zirvesi’nde mevkidaşlarına açıkladığını ve konunun ayrıntılı şekilde incelenmeye devam edileceğini bildirdi. Fransa, İtalya, Polonya, İspanya ve İngiltere’nin içişleri bakanlarının katıldığı ve Seehofer’in davetiyle gerçekleşen zirvede başta güvenlik olmak üzere AB’nin iç sorularını tartışılmıştı.