Sigarayı yasaklayarak kullanımını önlemek mümkün mü?

Sigara kullanımını tümüyle sonlandırmak isteyen Yeni Zelanda’da hükümet 2004 sonrasında doğanlara sigara yasağı getiren bir uygulamaya geçmek isterken, bu tür önlemlerin etkisine dair şüpheler de yok değil.

Yeni Zelanda hükümeti, 2025 yılına kadar ‘sigarasız bir toplum’ hedefi kapsamında radikal kararlar almaya hazırlanıyor. Hükümetin hayata geçirmek istediği bir yasayla 2004 yılından sonra doğan tüm bireylerin sigara satın alması veya kullanmasını yasaklamayı planlıyor.

Özellikle gençlerin sigaraya başlamasını engelleme amaçlı olduğu bildirilen bu yasanın ileride tüm herkes için geçerli olması amaçlanıyor. Bu sayede ülkede sigara kullanımının tümüyle bitirilmesi hedefine ulaşılmak isteniyor.

Sigara kullanımına yönelik ilk yasağın ardından ‘asgari fiyat’ belirlenmesi, sigaralardaki nikotin oranının düşürülmesi ve satış noktalarının azaltılması gibi önlemler de devreye konacak.

YASAKLARLA SİGARA KULLANIMINI BİTİRMEK MÜMKÜN MÜ?

Günlerdir tartışılan ve birçok kesimin destek de verdiği sigara yasağı projesine yönelik endişeler de bulunuyor.

Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin görüşlerini paylaşan Cenevre Üniversitesi kamu sağlığı profesörlerinden Jean-François Etter, bunu ‘problematik’ olarak nitelendirdi.

Çok uzun bir süreden bu yana uyuşturucu kullanımına yönelik yasakların olduğunu hatırlatan Etter, “Yasakçı anlayışın tüm olumsuz etkilerini ve özellikle de insan hakları üzerindeki etkilerini gördük” diye konuştu.

Sigara yasağının da tıpkı uyuşturucu maddelerde olduğu gibi yoksul veya mental sağlık problemi olan bireyler üzerindeki orantısız etkisine dikkat çeken Etter, “Bu gruplara baskıcı önlemler dayatılacak ve bağımlılık kriminalize edilecek” diye belirtti.

DAHA ÖNCE YASAKLANAN ÜLKELERDE DAHA FAZLA İÇİLİYOR

Madde bağımlılığı üzerine araştırmalar yapan GREA adlı kuruluşun yöneticisi Jean-Félix Savary ise, geçmişte sigara kullanımına yasak getirildiğine işaret etti. Osmanlı Devleti’nde tütün kullanımına idam cezası getirildiğini hatırlatan Savary, sonrasında tütün tüketiminin arttığına vurgu yaptı. Savary, daha önce alkol veya uyuşturucu maddelere getirilen yasakların da işe yaramadığını ve getirilecek yasakların toplumların yapısıyla uyumlu olması gerektiğinin altını çizdi.

Sigara yasağının tartışıldığı Yeni Zelanda’da meydana gelen her 4 ölümden birinin sigara kullanımıyla bağlantılı olduğu biliniyor.