Sobibor kampında hayatta kalan son kişi öldü

Naziler tarafından kurulan toplama kampı Sobibor’da, isyan sırasında kaçarak hayatta kalan Semion Rosenfeld, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Yahudi Kurumu Başkanı Isaac Herzog, Sobibor ayaklanmasına katılan ve soykırım vahşetinde kahraman haline gelen Semion Rosenfeld’in hayatını kaybettiğini bildirdi.

Semion Rosenfeld, daha önce Yahudi Kurumu’na ait bir emekli evinde kalmıştı. Ukrayna’da doğan Kızıl Ordu askeri Yahudi Rosenfeld, Sobibor kampından kaçtıktan sonra hayatta kalan 50 dolayındaki kamp tutuklusu arasında yer alıyordu.

Mayıs 1942 ile 1943 yazına kadar, çoğunluğu Polonya’nın doğusundan getirilen, ama aynı zamanda Hollanda, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dan da taşınan 250 bin Yahudi Polonya’daki Sobibor kampında hayatını kaybetti.

14 Ekim 19473’te Nazi toplama kampları tarihinde en önemli ve en ünlü ayaklanmalardan biri başladı. Aralarında o dönem 21 yaşında olan Semion Rosenfeld’in de olduğu 300’e yakın tutuklu, dikenli tellerde bir gedik açarak kaçmayı başardı. Kaçanlardan 170’e yakı Naziler tarafından yakalandı ve kurşuna dizildi. Semion da yeniden Kızıl Ordu’ya geri döndü.

Kudüs’teki Shoah anıtı Yad Vashem’e göre İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra sadece 50 dolayında kamp tutuklusu hayatta kalabildi. Naziler, kampın tüm izlerini ortadan kaldırmak için Sobibor’u yıktı.