Sosyal demokratlar yıla artı puanla başladı

Almanya’da yeni yılda yapılan kamuoyu yoklamasının sonuçlarına göre ırkçı parti AfD gerilerken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise yüzde 1 artış gösterdi.

Almanya’da bir süredir yapılan seçim anketleri ve kamuoyu yoklamaları aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) ikinci parti olarak gösterdi. Fakat 2019’un ilk anketinin sonuçlarına göre seçmenler arasında AfD’nin oyu yüzde 1 geriledi.

Ancak SPD cephesindeki bu yükseliş ikinci parti olmaya yetmedi. Yeşille Partisi diğer haftalara göre yüzde 1 oranında oy kaybetmesine rağmen hala yüzde 18 oy oranıyla ülkede ikinci parti konumunda.

Araştırma şirketi INSA’nın yaptığı ve bugün Bild gazetesinde yayınlanan ankette Angela Merkel’in liderliğindeki koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU)’nun oy oranının ise diğer haftalarda olduğu gibi yüzde 29’da kaldığı görüldü.

Ayrıca muhalefet partilerinden Sol Parti’nin oy oranın ise yüzde 1 artarak yüzde 10’a çıktı. Aynı şekilde Hür Demokratlar Parti (FDP’nin oyu da yüzde 1 artarak 10’a yükselmiş durumda.

‘SPD TOPARLANABİLECEĞİNİ GÖSTERDİ’

Oy sonuçlarını yorumlayan INSA şirketinin yöneticisi Hermann Binkert “SPD yılın bu ilk sonucuyla yerlere düşen oy oranını toparlayabileceğini gösterdi” diye konuştu. 24 Eylül 2017 günü Almanya’da yapılan seçimlerin en büyük kaybedeni Sosyal Demokratlar Partisi (SPD)’idi.

150 yıllık tarihinde ilk kez yüzde 20 oy oranında kalan SPD’de ciddi bir yönetim krizi de yaşanmıştı. Merkel’in liderliğinde asla hükümet kurmayacaklarını söyleyen ve daha sonra sözlerinden çark eden Martin Schulz’un görevini bırakmasından ardından SPD geçtiğimiz Nisan ayında yeni liderini seçmişti.

Daha önce Merkel hükümetinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Andrea Nahles partisinin artık yeni yüzüydü. Ancak Nahles ve yönetimin gelişi SPD’deki erimeye engel olamadı.

SPD’NİN STRATEJİLERİ İŞE YARAMADI

CDU ile geçtiğimiz Mart ayında oluşturulan büyük koalisyon hükümetinde SPD “sorunsuz çalışma” prensibini uygulayarak seçmenin sempatisini yeniden toplama stratejisini uygulamıştı. Ancak sonuçlar bu stratejinin işe yaramadığını gösteriyor ve SPD bu sefer “hükümette zaten pasif, etkisiz eleman” eleştirilerini alarak giderek erimeye başladı.

SPD’nin sol kanadından gelen yeni lider 47 yaşındaki Andrea Nahles, yakın Almanya tarihinde hiçbir zaman olmadığı kadar düşeşe geçen partisinin yeni umudu haline gelmişti. Hıristiyan demokratlarla yaptığı büyük koalisyonda büyük işler başaracağını ifade eden Nahles, 2021 seçimlerinde partisini sol bir çizgiye çekerek sosyal adaleti, barışı ve demokratik değerleri savunarak iktidara taşımayı amaçladığını duyurmuştu.