Stockholm'de İran halklarıyla dayanışma eylemi

İran'da işsizlik, yolsuzluk ve adaletsizliklere karşı başlayıp rejim karşıtı eylemlere dönüşen protestolar devam ederken İsveç'in başkenti Stockholm'de akşam saatlerinde İran halklarıyla dayanışma amacıyla bir eylem düzenlendi.

PJAK ve Shora başta olmak üzere İranlı örgüt ve partilerin çağrısı üzerine Stockholm'un Sergelstorg Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi, İran rejimini protesto etti.

Çağrıcı örgütler adına yapılan konuşmalarda, demokratik haklarını kullanarak sokaklara çıkan halka şiddet uygulayan İran rejimi kınandı. İsveç ve Avrupa Birliği ülkelerine İran rejimin gerçekleştirdiği vahşete karşı çıkmaları çağrıları yapıldı.

Nasi Revolt, İran rejiminin onlarca kişiyi hapsetmesine ve binlerce kişiyi tutuklamasına rağmen halkın mücadelesini durduramadığını ve halkın sokak ve meydanlara akmayı sürdürdüğünü söyledi.

İran halkının rejimin ağır baskıları altındayken İsveç Hükümeti'nin İran rejiminin temsilcileriyle görüşmeler yapmasını eleştiren Revolt, İsveç Hükümeti'ne iki yüzlü politikasına son vermesi ve İran halklarının yanında yer alması çağrısı yaptı.

İran Yazarlar Birliği ve İran PEN Kulübü eski Başkanı Bahram Rahmani, 4 günden beri İran halkların İslami rejime kararlı bir direniş gösterdiğini söyledi.

Eylemlerin benzin fiyatlarının 3 kat arttırılmasından sonra başladığını belirten Rahmani, “Benzindeki artışlar bardağı taşıran son damla oldu. Halk işsizlik, yoksulluk ve 40 seneden beri süren baskılara karşı ayağa kalktı” dedi.

Halkın talepleri arasında idamlara ve işkencelere son verilmesi gibi taleplerin de yer aldığına dikkat çeken Bahrami, cezaevlerinde 250 bin tutuklu ve mahkum olduğunu ve bunlardan ne kadarının siyasi tutsak olduğunu hiç kimsenin tam olarak bilemediğini söyledi.

Tutsakların çok kötü koşullarda tutulduklarını ve işkenceye maruz kaldıklarını söyleyen Rahmani, tüm siyasi tutsakların derhal serbest bırakılmalarını istedi.

“Özgür İran”, “Siyasi tutsaklara özgürlük” gibi döviz ve pankartlarla YPG/YPJ bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimlerinin taşındığı eylemde sık sık İran rejimini kınayan ve idamların durdurulmasını isteyen sloganlar atıldı.