Sudan’da darbeciler katliam yaptı, halk sokaklarda!

Sudan’ın başkenti Hartum’da askeri karargah önündeki oturma eylemi, askeri yönetim tarafından kanlı bir şekilde dağıtıldı. En az 13 kişi öldü. Halk hareketi, topyekün sivil itaatsizliğe ve rejimi devirmeye çağırdı.

Halk hareketi tarafından yapılan açıklamaya göre asker, polis ve milisler tarafından Pazartesi “barışçıl oturma eylemine” düzenlenen saldırı sonucu, eylemciler dağıtıldı.

Halk hareketine öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı, yaptığı yazılı açıklamada “Oturma alanından şimdiye kadar çıkaramadığımız şehit cenazeleri dışında hiçbir şey kalmadı” dedi.

EN AZ 13 ÖLÜ, 116 YARALI

Doktorlar Merkez Komitesi, müdahale sırasında hayatını kaybedenlerin sayısının 13’e çıktığını bildirdi. Komite, 116’yı aşkın eylemcinin de yaralandığını belirtirken, bilançonun artmasından endişe duyduğunu ifade etti.

Komite güvenlik güçlerinin Şark El Nil hastanesinin içerisinde de ateş açtığını ve başkentteki diğer bir hastane olan Royal Care’ye erişimin engellendiğini kaydetti.

Özgürlük ve Değişim İttifakı, Kızıl Haç, Kızılay ve Sınır Tanımayan Doktorları acilen insani müdahaleye çağırdı.

ASKERİ KONSEY İLE TÜM TAMASLER KESİLDİ

Sudan tepki hareketi, iktidardaki Askeri Geçiş Konseyi ile tüm siyasi temasları kestiklerini açıkladı.

İttifak, “Darbeci Konsey ile tüm siyasi temasları ve görüşmeleri kestiğimizi ilan ediyoruz” dedi.

TOPYEKÜN SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISI

Süresiz bir şekilde topyekün sivil itaatsizlik ve greve çağıran İttifak, işlenen suçlardan Askeri Konsey’in sorumlu olduğunu belirterek, “rejimi devirme” çağrısında da bulundu.

Kassala, Gedaref, doğudaki Port-Sudan, Sennar ve merkezdeki Atbara’da halk tarafından sokaklar tutuldu, lastikler ateşe verildi, askeri rejimin devrilmesini talep eden sloganlar atıldı.

ABD VE MISIR’DAN TEPKİ

ABD’nin Sudan Büyükelçiliği de Twitter üzerinde bir acıkama yaparak, generalleri “haksız bir şekilde” yapılan operasyona son vermeye çağırdı.

Bir süre önce Askeri Konseyin şefini Abdulfettah El Burhan’ı ağırlayan Mısır, tüm tarafları sükunete ve müzakere masasına dönmeye çağırdı.

30 YILLIK İKTİDARI DEVRİLDİ, ASKERLER DEVRİMİ ÇALDI

6 Nisan’dan bu yana binlerce Sudanlı askeri karargah önünde kamp kurmuştu. İlkin Ömer El Beşir rejimine karşı ordudan destek isteyen kitle, devrimin askerler tarafından çalınması üzerine bu kez yönetimin sivillere devredilmesi için eylemlerini sürdürdü.

30 yıl boyunca Sudan’ın başında kalan diktatör Ömer El Beşir, 19 Aralık’ta başlayan halk hareketi tarafından 11 Nisan’da iktidardan düşürülmüştü. İnsanlığa karşı suçlar ve soykırım suçları işleyen Ömer El Beşir, tutuklanmıştı.

Ancak rejimin düşmesi ardından yönetime el koyan general Abdul Fettah El Burhan öncülüğünde Askeri Konsey kurulmuştu.

Askerler ile eylemlere öncülük eden Özgürlük ve Değişim İttifakı arasında bir geçiş yönetimi kurulması amacıyla görüşmeler yapıldı. Anlaşmazlıklar özellikle yeni konseyin bileşimi üzerine yaşanıyor. Taraflardan her biri, konseyde sandalye çoğunluğu istiyor. Askerler, şimdiye kadarki görüşmelerde yönetimi sivillere devretmeyi reddetti.