Sudan’da yine ateşkes, yine çatışma

Sudan’da tarafların uymadığı ateşkes, insani yardımların ulaştırılması amacıyla bir kez daha uzatıldı.

15 Nisan’dan bu yana general Abdul Fettah El Burhan’a bağlı ordu ile eski ortağı general Muhammed Hamdan Daglo’nun paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında iktidar savaşı yaşanıyor.

Çatışmalardan dolayı 1800’ü aşkın kişi hayatını kaybederken, bir buçuk milyonu aşkın kişi iç göçe maruz kaldı ya da mülteci durumuna düştü.

BM’ye göre devam eden çatışmalar öldürmeye ve aileleri evlerini terk etmeye zorlamaya devam ediyor.

Sudan savaştan önce de dünyanın en yoksul ülkelerinden biriydi. Her üç kişiden biri açlık çekiyordu, uzun süreli elektik kesintilerine maruz kalıyor ve sağlık sistemi çöküşün eşiğindeydi.

Bugün yeni savaştan yaklaşık yedi hafta sonra BM’ye göre 45 milyon Sudanlıdan 25 milyonu insani yardım olmadan hayatta kalamayacak durumda. Bunlardan 13,6 milyondan fazlası çocuklardan oluşuyor. UNICEF’e göre 620 bin çocuk eğer zamanında yardım edilmezse ölebilir.

İnsani yardım kuruluşları çatışmaların başından bu yana Hartum ve Darfur’a erişimlerinin sağlanmasını istiyor. Birçok rezerv yağmalanmış durumda. Çağrılara rağmen çatışmalardan dolayı sadece küçük miktarlarda gıda ve ilaç ulaştırılabiliyor.

Yardımların ulaştırılması amacıyla ateşkes beş gün daha uzatıldı. Washington ve Riyad, memnuniyetini ifade etti. Ancak sahada Sudanlılar “tam bir iç savaşın” yaşanmasından endişe ediyor. Zira sivillerin silahlandırılması yönünde çağrılar artıyor.