Suriye’de ilk kez İran petrol gemisine saldırı: 3 ölü

Suriye açıklarında İran petrol gemisine yönelik Cumartesi günü düzenlenen saldırıda, üç kişinin öldüğü bildirildi.

Suriye iç savaşının başından bu yana ilk kez bu tür bir saldırı gerçekleşiyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Suriye açıklarında İran petrol gemisi bir saldırının hedefi oldu. Yakıt depolarından birinin vurulduğu gemide 3 kişinin öldüğü bilgisi verildi.

Saldırının kim tarafından gerçekleştiği ve nasıl bir silah kullanıldığı konusunda ellerinde bilgi olmadığını ifade eden Gözlemevi, ölenlerin üçünün Suriyeli olduğunu belirtti.

Sana haber ajansına göre Suriye Petrol Bakanı yaptığı açıklamada petrol depolarından birinde yangın çıktığını belirtirken, muhtemelen hangi ülkeye ait olduğu tespit edilmeyen bir dron tarafından gerçekleştiğine işaret etti.

Suriye iç savaşının başladığı 2011’den bu yana ilk kez böyle bir saldırı gerçekleşiyor.

Saldırının arkasında İsrail’in olabileceğinden şüphe ediliyor. İsrail şimdiye kadar Şam hükümeti ve ittifakları olan İran askerleleri ve Lübnan Hizbullah’ına yönelik yüzlerce saldırı gerçekleştirdi. Bazılarında donlar da kullanıldı. İsrail devleti kamuoyu önünde nadiren saldırıları üstlendi.

Perşembe günü de Şam yakınında İsrail hava saldırısında bir Suriyeli subay ölmüştü. İsrail, kendi topraklarına düşen bir füze atışını saldırıya gerekçe göstermişti.

Suriye’de ayrıca birçok petrol tesisi de saldırıların hedefi oldu. Şubat 2020’de Humus bölgesindeki dört gaz ve petrol tesisi, silahlı dronlar tarafından vuruldu. Bu saldırıları üstlenen olmadı, ancak bir hafta öncesinde de kimliği belirsiz kişiler tarafından Banyas rafinerisine bağlı boru hatlarına sabotaj düzenlenmişti.