‘Suriye’deki hava saldırısı İsrail tarafından yapıldı’ iddiası

Suriye’nin Dêra Zor vilayetinde geçtiğimiz gece yapılan ve onlarca rejim yanlısı savaşçının öldürüldüğü hava saldırısının İsrail tarafından yapıldığı iddia ediliyor.

Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece Irak sınırı yakınındaki El Hari bölgesini hedefleyen hava saldırısı Suriye rejiminin yanında yer alan savaşçıları hedef almıştı. Saldırıda büyük çoğunluğu Iraklı olmak üzere 50’nin üzerinde rejim yanlısının öldürüldüğü duyurulmuştu.

Sınır bölgesindeki saldırıda kendi milislerinin hedef alındığını iddia eden Iraklı Haşdi Şabi örgütü, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve DAİŞ karşıtı koalisyonu sorumlu tutmuştu. Ancak ABD, bu saldırıyı üstlenmedi. Suriye devlet televizyonu da hava saldırısından ABD’yi sorumlu tutmayı yeğlemişti.

Merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de saldırının hangi güç tarafından yapıldığını tespit edemediklerini duyurmuştu.

ABD’Lİ YETKİLİ İDDİASI: İSRAİL OLABİLİR

Öte yandan hava saldırısının Şii milisler aracılığıyla Suriye’de etkin olan İran’a karşı sert söylemleriyle bilinen İsrail’in düzenlemiş olabileceği iddia edildi.

Fransız AFP ajansının yanı sıra Amerikan CNN televizyonu, ‘üst düzey bir Amerikan yetkilisine’ dayandırdıkları haberlerinde, hava saldırısının İsrail tarafından yapıldığı iddiasına yer verdiler. AFP’ye konuşan ve isminin verilmesini istemeyen bir yetkili, “Bunun bir İsrail hava saldırısı olduğunu düşünmemize yol açan sebepler var” diye konuştu.

Aynı iddiaya yer veren CNN haberinde ise, İsrail’in Mayıs ayında Suriye’nin batısındaki benzer saldırılarının ülkedeki İranlı birliklere karşı olduğu ve son saldırının daha çok Suriyeli güçleri hedeflediği belirtildi.