Suriye’nin OPCW’deki hakları askıya alındı

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), kimyasal silah kullandığı gerekçesiyle örgütteki haklarını askıya aldı. Bu karar OPCW tarihinde bir ilki ifade ediyor.

Fransa, Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkelerin desteğini alan önerge, Şam hükümetini “hakları ve ayrıcalıklarından” yoksun bırakmayı amaçlıyordu.

Yapılan oylamada üçte iki çoğunlukla, Suriye’nin OPCW’deki hakları askıya alındı.

Den Haag  (Lahey) merkezli OPCW’de üye ülkelerin toplantısında başkanlık eden Jose Antonio Zabalgoitia Trejo, “Bu sonuç ışığında, karar tasarısı kabul edildi” dedi.

Toplamda 87 ülke tasarı lehine oy kullanırken, Suriye, Rusya, Çin ve İran dahil 15 ülke karşı oy kullandı, 34 ülke de çekimser kaldı. 193 devletin üye olduğu örgütün toplantısında 136 ülke oylamaya katıldı.

Suriye hükümeti Mart 2017’de kuzeydeki Latamne köyünde üç kez sarin ve klor kullanmakla suçlanıyor.

Şam yönetimi suçlamayı inkar ederek, bu saldırıların mizansen olduğunu savunuyor.

Suriye ve ittifakı Rusya batılı güçleri OPCW nezdinde “siyasi” kampanya yürütmekle de suçluyor.

Alınan karar doğrultusunda Suriye’nin artık üye ülkelerin yıllık konferansında oy kullanma hakkı olmayacak, yürütme konseyine seçilemeyecek ve örgüt bünyesinde herhangi bir göreve getirilmeyecek.

Suriye yönetimi kimyasal kullanıldığını belirleyen soruşturma sonuçlarının geçen yıl açıklanmasından sonra OPCW’nin yöneltiği soruları yanıtsız bırakmak ve daha sonra kullanılan silahlar ile kalan stokların açıklanması için belirlenen 90 günlük süreye uymamakla eleştiriliyor. Geçen hafta OPCW’nin, 2018’de Sarakeb kentine yönelik saldırıda klor gazı kullanıldığına ilişkin raporunun yayınlanması ile Suriye üzerindeki baskı artmıştı.