Suudi Arabistan’da 'yolsuzluk' operasyonları, HRW endişeli

Suudi Arabistan’da ‘yolsuzlukla mücadele’ kapsamında yapıldığı savunulan operasyonlarda yüzlerce memur gözaltına alınırken, HRW, ‘adil yargılama’ konusunda endişelerinin olduğunu duyurdu.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın son yıllarda devlet içindeki hakimiyetini güçlendirme yolunda epey ilerlediği ve bu amaçla ciddi bir ‘temizlik’ yaptığı biliniyor.

YÜZLERCE ORDU VE YARGI MENSUBU VAR

Son günlerde ise ülkedeki yüz milyonlarca riyallik yolsuzluk soruşturmaları kapsamında 298 ordu ve yargı mensubunun yakalandığı duyurulmuştu.

Ülkenin yolsuzlukla mücadele amaçlı kuruluşu Nazaha’nın verdiği bilgilere göre, yakalanan kişiler hakkında 379 milyon riyal (100 milyon Amerikan doları) bulan rüşvet ve yolsuzluk suçlamaları söz konusu.

Nazaha’ya göre söz konusu soruşturma toplamda 674 devlet görevlisini kapsarken, tutuklanan kişilerin kimlikleri veya ne zaman tutuklandıklarına dair herhangi bir bilgi paylaşılmış değil.

KRALIN KARDEŞİ DE TUTUKLANMIŞTI

Muhammed bin Salman’ın ‘yolsuzlukla mücadele kampanyası’ adı altında yürüttüğü operasyonlar kapsamında özellikle 2017-2018 yıllarında çok sayıda önde gelen isim tutuklanmıştı.

Mart ayı başında ise Muhammed bin Salman’ı devirme planları yaptıkları gerekçesiyle aralarında Kral Salman’ın kardeşi Ahmed bin Abdülaziz, eski veliaht prens Muhammed bin Nayif ile onun küçük kardeşi Navaf bin Nayif’in olduğu çok sayıda kişinin tutuklandığı duyurulmuştu.

HRW’DEN UYARI

Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın yaptırdığı bilinen tutuklamalara yönelik İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından yapılan açıklamada, şeffaf olunması istendi. Tutuklanan kişilere ‘adil yargılanma’ ve ‘savunmaya hazırlık’ hakkının tanınması istenen açıklamada, Suudilerin adalet sistemini reforme etmeleri gerektiği vurgulandı. Açıklamada, ‘yolsuzlukla mücadelenin’ adil yargı sürecini ihlal için gerekçe olmayacağının altı çizildi.