Suudi Arabistan ve BAE, Katar’ı alaya aldı

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mekke zirvelerinin sonuç bildirgesini, Pazartesi günü reddeden Katar’ı alaya alan açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan’daki zirvelerde başbakan düzeyinde temsil edilen Katar, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Birliği sonuç bildirgelerine ilişkin kendilerine danışılmadığını belirterek, bildirgelerdeki maddelerin “Doha’nın dış politikasına aykırı” olduğunu ifade etti. Katar, bu nedenle “çekince” koyduklarını açıkladı.

Suudi Dışişleri Bakanı Adıl El Cubeyr, Twitter üzerine paylaştığı bir mesajda “Ülkeler, zirveler sırasında tutumlarını açıklarlar ve göreneklere göre çekincelerini koyarlar, ama toplantılardan sonra değil” dedi.

BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş ise Doha’yı baskılar karşısında “zayıf” olmakla suçladı, ama baskıların kaynağına ilişkin ifade kullanmadı.

Gargaş, “Bana öyle geliyor ki, toplantılara katılma ve onay vermek, sonra alınan karardan geri dönmek, egemenlik ve güvenirlik eksikliği ya da kötü niyetleri olan zayıfın üzerindeki baskıların sonucudur. Belki de bu üç faktörün hepsinden kaynaklı” dedi.

Suudi Arabistan, Perşembe ve Cuma günleri düzenlenen zirvelerde, İran’a karşı neredeyse tüm katılımcıların desteğini almıştı. Zirvelerde Suudi Kralı Salman, İran’a karşı Arap ülkelerini harekete geçmeye çağırırken, Körfez’deki “terörist” saldırıların küresel petrol tedarikini tehlikeye atabileceği uyarısında bulunmuştu.

Katar ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler 5 Haziran 2017’de kopmuştu. Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, Katar’ı radikal İslamcı örgütleri desteklemek ve İran ile arasına mesafe koymamakla suçluyor. Katar ise suçlamaları reddediyor. Washington yönetimi, İran stratejisine zarar veren bu krizi aşmak için iki yıldır Riyad ile Doha arasında arabuluculuk yapıyor. Kuveyt başta olmak üzere yapılan arabuluculuk teşebbüslerine rağmen Katar ve rakipleri, çatışmalı bir pozisyonda kalmaya devam ediyor.