Suudi Koalisyonu Yemen’de hava saldırılarını yoğunlaştırdı

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Yemen’in kuzeyinde Husilere yönelik onlarca hava saldırısı düzenledi.

Suudi Arabistan, Husilere ait askeri noktalar olduğunu belirttiği hedeflere onlarca hava saldırısı gerçekleştirdi.

Suudi Koalisyonu, başkent Sana’daki bir füze ve insansız hava aracı montaj deposunun vurulduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler’e göre koalisyon hava saldırılarında Hudeyde’nin kuzeyinde Husilerin kontrolündeki Salif limanı ve bir gıda üretim şirketinin deposu da hadeflendi.

Salif limanı, 2018’de BM çatısı altında çatışmanın tarafları arasında imzalanan Stockholm anlaşması uyarınca Kızıl Deniz kıyısı üzerinde nötre alanlardan biri olarak belirlenmişti.

Suudi Arabistan koalisyonu cumartesi günü de Husilerin kuzeyde Marib kentine ilerleyişini durdurmak ve hükümet güçlerine destek vermek için onlarca hava saldırısı düzenlemişti.  Husilerin kontrolündeki El Masira televizyonu Marib bölgesinde 38 hava saldırısı gerçekleştiğini belirtti. Her iki taraftan hafta sonundan beri onlarca kişinin öldüğü bildiriliyor.

Marib’in Husilerin eline geçmesi hükümet güçleri açısından ağır bir darbe olacak. Çatışmalar siviller için de büyük tehdit oluşturuyor. Bölgede en az 1 milyon göçmen kamplarda bulunuyor.

Yemen'de 6 yılı aşkın bir süredir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015'den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen'de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.