Taliban Afganistan için ‘büyük' bir ordu kurmak istiyor

Taliban hükümetinin Savunma Bakanlığı’nda üst düzey sorumlu Latifullah Hakimi, eski subay ve askerlerin de içerisinde yer alacağı büyük bir ordu kurmak istediklerini açıkladı.

Aynı zamanda Taliban hareketi içerisindeki suiistimalleri tespit etmekle görevli komisyonu yöneten Latifullah Hakimi, eski rejimin subayları ve askerlerinin de içerisinde yer alacağı büyük bir ordu kurmak istediklerini belirtti.

AFP’nin haberine göre Hakimi, Amerikalılar ve ittifaklarını ağustos 2021’de çekilme sırasında terk ettiği ve kullanılmaz hale getirdiği 81 helikopter ve uçağın yarısını da tamir ettiklerini söyledi.

Hakimi, ağustos 2012’de iktidara geldiklerinde toplamda 300 bin hafif silah, 26 bin ağır silah ve 61 bin askeri araç ele geçirdiklerini sözlerine ekledi.

Taliban iktidara geldiğinde genel af ilan etti ve eski hükümetin çalışanları ya da askerlerine dokunulmayacağı sözünü verdi. Buna rağmen hükümet ve ordunun üst düzey sorumlularının çoğunluğu hükümetin düştüğü sırada 120 bini aşkın kişiyle birlikte kaçtı.  Kalanlar da misilleme endişesiyle gizli kalmayı tercih etti.

Ocak ayı sonunda BM tarafından yayınlanan bir raporda Taliban’ın eski hükümet ve silahlı kuvvetlerin 100’den fazla üyesini öldürdüğü suçlaması yer aldı.

Latifullah Hakimi, genel affın uygulandığını söyleyerek, “Eğer af ilan edilmeseydi, dramatik bir durumla karşı karşıya olurduk” dedi. Hakimi, “Önceleri kişileri hedef alan canlı bombalar (Taliban) bugün bu kişileri koruyanlardır” diye ekledi.

Yeni ordunun eğitim çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Hakimi, “(Eski rejimin) pilotları, mühendisleri dahil profesyonelleri, hizmet personeli, lojistik ve idari personelinin güvenlik sektöründe yeri var” şeklinde konuştu.  Ülkenin ihtiyaçları ve ulusal çıkarlara göre bir ordu kuracaklarını ifade eden Hakimi, “Büyük bir ordu olacak” dedi.

NASIL FİNANSE EDİLECEK?

Hakimi, böyle bir ordunun nasıl finanse edileceğine açıklık getirmedi. Ülkenin kasaları şu anda boş. Taliban’dan önce ülke bütçesinin yüzde 80’ine yakını uluslararası yardımla finanse ediliyordu. Taliban’ın iktidara gelmesi ardından yardımlar aniden durduruldu.