Taliban seçim komisyonunu feshetti: ‘İhtiyacımız yok’

Afganistan’da Taliban rejimi seçimleri organize etmekle görevli ‘Bağımsız Seçim Komisyonu’ ve iki bakanlığı feshederek, “İhtiyacımız yok” dedi.

Taliban rejimi Bağımsız Seçim Komisyonu ve Seçim Şikayetleri Komisyonu ile Barış ve Parlamenter İşleri Bakanlıklarını feshetti.

AFP’ye konuşan Taliban sözcü yardımcısı Bilal Kerim, “Şimdilik bu iki bakanlık ve bu komisyonların var olması ve işlemesine ihtiyacımız yok. Eğer ihtiyaç duyulursa, İslami Emirlik (Taliban rejiminin adı) bunları yeniden tesis edebilir” dedi.

Seçim Komisyonu, Taliban rejiminin 2001 yılında devrilmesi ardından 2006 yılında kurulmuştu. Amacı seçimleri organize etmek ve gözetmekti. Komisyon ve üyeleri geçen yıllar içinde Taliban’ın çok sayıda saldırısına maruz kalmıştı.

Taliban rejimi gelene kadar bir önceki iktidar sırasında Seçim Komisyonu’nun başında olan Orangzeb, AFP’ye “Eğer bu örgüt (Seçim Komisyonu) olmazsa Afganistan'daki sorunların hiçbir zaman çözülmeyeceğinden yüzde yüz eminim çünkü seçim olmayacak” dedi.

Eski rejimin diğer bir üst düzey sorumlusu Halim Fidayi, bu kararın “Taliban’ın değişmediği ve demokrasiye inanmadıklarını gösterdiğini” belirtti. Fidayi, “İktidarı sandıklardan değil, kurşunlarla alıyorlar” dedi.