Teslim Töre, Köln’de anıldı

Kasım ayında hayatını kaybeden Türkiye sol hareketinin öncülerinden Teslim Töre, Almanya’nın Köln kentinde anıldı.

Teslim Töre, 24 Kasım’da İsviçre’de kanser tedavisi gördüğü bir hastanede hayatını kaybetmişti.

Töre için, Köln’deki Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde bir anma etkinliği yapıldı. Anmaya aile bireyleri, mücadele arkadaşları ve sevenleri katıldı.

Anmada bir konuşma yapan oğlu Şükrü Töre, "Birbirimize yoldaş dedik. Aynı örgütün içinde yer aldık. 21 sene birbirimizi görmedik. Sonra zindanlarda buluştuk. 8 yıl birlikte zindanda kaldık" dedi.

Töre, babasının son yıllarda çoğunlukla Kürt sorunu ve Rojava üzerine yazılar yazdığını söyledi ve şöyle devam etti: "Rojava'da Kürt özgürlük hareketinin başlattığı devrime enternasyonal güçlerin de dahil olduğunu, bütün emeklerin biriktiğini, emeklerin ilk defa görünür hale geldiğini, bunu gözümüz gibi korumamız gerektiğini anlatıyordu."

Anmada cezaevi yoldaşı Kürt siyasetçi Mehmet Sürmeli de bir konuşma yaptı. Türkiye devrimci hareketine ve ailesine başsağlığı dileyen Sürmeli, "Teslim arkadaş ile aynı cezaevinde kaldık. Ben ayrı bir koğuştaydım, o ayrı bir koğuştaydı. Fakat dönem dönem görüşüyorduk" dedi.

1 Mayıs töreninde birlikte konuşma yaptıklarını söyleyen Sürmeli, şunları ifade etti: "O bizim için Teslim Abi idi. Onu görmek her zaman bize heyecan verirdi. Onur duyardık. Severdik. Teslim yoldaşın ardından söyleyebileceğimiz tek şey: İyi bir yaşam sürdü. İyi bir devrimciydi. Devrimci hareketin başına gelen en büyük belalardan biri olan dogmatizme düşmedi. Eğer bir devrimci hareket kendini yenileyemezse gerçekten de hayata, mücadeleye cevap veremez."

Mehmet Sürmeli, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın zindanda ilk mektubu Teslim Töre'ye yazdığına dikkat çekti. "O mektubu birlikte okuduk. Teslim Yoldaş diye başlıyordu. O mektup direnişin nasıl olması gerektiğini anlatıyordu" diyen Sürmeli, ilk gelen mektup olduğu için son derece duygulandıklarını anlattı.

Mehmet Sürmeli, Teslim Töre'nin devrimci hareketin ortak hareket etmesi gerektiğine inandığını, hep bunun mücadelesini sürdürdüğünü kaydetti.

"Kürt hareketinden hiç uzak durmadı. Hep inandı. En zor anlarda 'PKK'ye inanın' diyordu" diyen Sürmeli, PKK'ye koşulsuz inandığını, önerilerini ve eleştirilerini yoldaşça yaptığını, onu değerli kılanın da bu tutum olduğunu vurguladı.