Tigre bölgesinde 2,2 milyon kişi göç etti

Etiyopya’nın özerk Tigre bölgesinde yaşanan çatışmalarda 2,2 milyon insanın göç yaşadığı belirtiliyor.

2020 yılı Kasım ayının başında Etiyopya’nın Tigre bölgesinde başlayan çatışma ve gerginlikten dolayı 2,2 milyon insanın göç yaşadığı kaydedildi. Bu insanların büyük bir bölümü yaşadığı bölgeyi, evlerinin yakılması ardından terk etmek zorunda kaldı.

Federal Hükümet tarafından Tigre Özerk Bölgesi’ne geçici yönetici olarak görevlendirilen Gebremeskel Kassa, bir TV kanalında yayınlanan söyleşisinde çatışmalardan kaynaklı 2,2 milyon insanın evlerini terk ederek, Etiyopya’da veya komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

Şimdiye kadar çatışmalardan kaynaklı olarak 900 bin kişinin Tigre bölgesinde, 50 bin kişinin de komşu ülkelere sığındığı tahmin ediliyordu. Ancak yetkili tarafından açıklanan rakam tahminin çok çok üstüne.

Etiyopya Federal Hükümeti, ordu ile Tigre Halkının Özgürlüğü Cephesi askeri güçleri ile çatışmaların başlaması ile birlikte 4 Kasım’da bölgeye giriş çıkışları kısıtlamıştı.

Yaşanan çatışmalar ardından federal hükümeti zaferini ilan etse de bölgedeki özerk yönetim konumunda olan Tigre Halkının Özgürlüğü Cephesi çatışmaların devam edeceğini belirtmişti.

Etiyopyalı bir yetkili, Gebremeskel Kassa’nın açıkladığı sayının resmi olmadığını belirtti.

Resmi rakamlara göre, 110 bin insan çatışmalardan dolayı yerlerini terk etti. 1,8 milyon insanın bölgeyi terk edip etmediğine fizibilite çalışmaları da sürüyor.

Göç edenlerin sayısının resmi rakamların çok çok üstünde olduğu tahmin ediliyor.