Trump, Çin ültimatomunu kaldırdı

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e yönelik gümrük vergilerinin arttırılmasına ilişkin 1 Mart olarak belirlediği süreyi, iki ülke arasındaki görüşmelerde “ilerleme” olduğunu söyleyerek kaldırdı.

ABD’nin Çin’e tanıdığı sürenin dolmasına beş gün kala bir açıklama yapan Trump, iki ülke arasındaki ticari konuda ilerleme sağlandığını belirterek, 1 Mart ültimatomunu kaldırdı.

Twitter üzerinde açıklama yapan Trump, “entelektüel mülkiyetin korunması, teknoloji transferi, tarım, hizmet, alışveriş ve çok sayıda önemli yapısal sorunlar üzerine belirgin ilerlemeler” kaydedildiğini söyledi.

ABD Başkanı, “Sonuç olarak, 1 Mart olarak öngörülen gümrük hakkı artışını erteleyeceğim” dedi.

Benzer bir açıklama Pekin yönetiminden de eldi. Yeni Çin Haber ajansına göre, Çin yönetimi de Trump’ın bahsettiği alanlarda “belirgin ilerlemeler” yaşandığını belirtti.

Trump, yeni sürenin ne olacağına dair herhangi bir açıklamada bulunmadı. ABD Başkanı uzun süredir 330 milyar dolardan fazla bir çift taraflı bütçe açığına tepki gösteriyordu.

ABD Başkanı, Pazar günü eyalet valileri önünde yaptığı açıklama da “her şey yolunda giderse önümüzdeki hafta veya daha sonraki hafta büyük haberler” geleceğini söylemişti.

Trump, “Büyüne kadarki en büyük ticari anlaşma sözkonusu olacak. Buna çok yakınız” dedi.

Trump, Twitter üzerindeki açıklamasında ise bir kez daha, ek ilerlemeler olması halinde Çinli mevkidaşı Şi Çinping ile görüşeceğini belirtti.

İki yöneticinin Florida’da görüşmesi bekleniyor ancak tarihi henüz net değil. Çin Cumhurbaşkanı da henüz bu daveti kabul edip etmediğine açıklık getirmedi.

1 Mart’ı 2 Mart’a bağlayan gece ABD’nin yıllık 200 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 25 gümrük hakkı koyması gerekiyordu. Mevcut durumda yüzde 10’luk bir gümrük hakkı uygulanıyor.

ABD ve Çinli müzakereciler, geçen Salı günü Washington’da dördüncü tur görüşmeler için bir araya gelmişti. Yılın başından beri dört kez görüşmeler gerçekleşti.

ABD yönetimi, Çin’i teknoloji transferinin yanısıra başka ticari uygulamalarda “haksız rekabet” yapmakla suçlayarak, buna son vermek için yapısal reformlar talep ediyor. Bunların başında entelektüel mülkiyete saygı, bilgisayar korsanlığına son verilmesi ve kamu şirketlerine sübvansiyonlar geliyor.