Trump, ABD’yi mi kendi milyarlarını mı koruyor?

ABD Başkanı Donald Trump, koronavirüs pandemisi nedeniyle çökme tehdidi altında olan dünyanın birinci ekonomisini yönetirken, kendi özel imparatorluğunu da kurtarmaya çalışıyor.

ABD Başkanı Trump, kendi devasa imparatorluğunu dikkatle izliyor. Koronavirüs, Trump’ın şahsi servetini de doğrudan etkiliyor. ABD ve Kanada’daki beş yıldızlı otelleri neredeyse boşaldı, ABD, İrlanda ve İskoçya’daki golf kulüpleri, faaliyetlerinin durdurulması için baskı altında. Florida’daki Mar-a –Lago malikanesi kapatıldı.

Multimilyarderin otelleri de tıpkı dünyadaki çok sayıda otel gibi, çalışanlarını izne ayırdı. 2018 yılı verilerine göre 135 milyar dolar olan “Trump organization” gelirlerinin çöküş yaşaması bekleniyor. Ancak, Trump’ın mali kaynakları üzerindeki etkinin ne ölçüde olacağı henüz bilinmiyor.

Trump, Cumartesi günü yaptığı açıklamada “Bu beni acıtıyor, tıpkı Hilton’u ve dünyanın her yerindeki büyük oteller zincirini acıttığı gibi” dedi.

New York merkezli aile şirketi iki oğlu Donald Junior ve Eric tarafından yönetiliyor ancak milyarder Başkan, bu mal varlığında da hisselerini koruyor.

Koronavirüs karşısında Trump’ın tepkileri de endişe kaynağını oluşturuyor. Çok sayıda kişi ABD Başkanı’nın kendi çıkarlarını mı yoksa ABD’ninkini mi düşündüğünü sorguluyor. ABD ekonomisinde 2 bin milyar dolar yardım paketinin açıklanması da, eve kapanma tedbirlerinin bir an önce son bulması için yaptığı baskı da aynı şekilde sorgulanıyor.

Salı günü bir açıklama yapan Trump, “Bir ülke bu şekilde kapatılarak yok edilebilir” iddiasında bulunarak, Nisan ortasına kadar kısıtlamaların kaldırılmasını umut ettiğini belirtti.

SCHUMMER: YARDIM PAKETİ TRUMP’IN ŞİRKETLERİNİ KURTARMAK İÇİN DEĞİL

Senato’da azınlıkta olan demokratların grup başkanı Chuck Schummer, Çarşamba günkü bir açıklamasında Amerikan ekonomisini canlandırmak için onay verdikleri 2 bin milyar doların, Trump’ın şirketlerini kurtarmak için kullanılmayacağını savundu.

CNN’de açıklamada bulunan Schummer, yardım paketine bir şerh koyduklarını belirterek, “Sadece Başkan değil hükümetin, Senato’nun tüm simaları, Kongre’nin tüm üyeleri de dahil, eğer onlar veya aileleri bir şirkette çoğunluk payına sahipse, borç verilmeyecek” dedi.

Donald Trump, başkan seçildiğinden bu yana, kendi konumunu kullandığı gerekçesiyle eleştiri ve hatta yargı konusu oluyor. Şu ana kadar herhangi bir soruşturma sonuca götürülmedi.

Trump nezdinde ayrıcalık arayan patronlar, diplomatlar ve hatta krallar bir çok kez onun otellerini kullandı. Özellikle de Beyaz Saray’a çok yakın olan bir oteli, iş ve siyaset dünyasının uğrak mekanlarından biri haline geldi.

Washington Post, Suudilerin Trump otellerini kiralamak için astronomik harcamalar yaptığını ortaya çıkarmıştı. Ayrıca Trump’ın kendi özel mülklerine ziyaretlerinde istihbarat servislerine çok büyük maliyette faturalar çıkardığı kaydediliyor.