Trump çekilme sürecini başlattı, neler oluyor?

ABD Başkanı Donald Trump, DAİŞ’i yendiklerini savunarak, Amerikan özel kuvvetlerinin Suriye’den çekilme sürecini balattı.

ABD Başkanı tartışmalı bir karara daha imza attı. Beyaz Saray, ABD’nin kuzey doğu Suriye’deki özel kuvvetlerini hızlı bir şekilde çekme kararı aldı.

Bir tweetle “Suriye’de İslam Devleti’nin yendik” diyen Trump, kendisi açısından Suriye’de bulunmanın tek gerekçesinin de bu olduğunu söyledi.

KÜRTLER VE FRANSIZLAR HABERDAR EDİLDİ

Bir çok Amerikalı kaynak da medyaya yaptığı açıklamalarla bu kararı doğruladı. New York Times gazetesine konuşan Amerikalı bir yetkili, Kürt yetkililerin de Çarşamba sabahı karardan haberdar edildiğini belirtti.

Le Monde gazetesine konuşan dosyaya yakın bir kaynak, sahadaki Fransız askerlerinin de bu karardan haberdar edildiklerini yazdı.

TAM VE HIZLI ÇEKİLME KARARI

AFP’ye konuşan bir Amerikalı yetkili, tam çekilmenin “mümkün olan hızlı şekilde gerçekleşeceğini” söylerken, “Karar dün (Salı günü) alındı” dedi.

ABD’nin bu kararının Türk devletinin Rojava’ya yönelik işgal tehditlerinin ardından gelmesi dikkat çekti. Karar aynı zamanda QSD savaşçılarını 10 Eylül’de Hecin’e başlattığı ve DAİŞ’in elindeki son toprak parçasını tamamen özgürleştirmek üzere olduğu bir döneme denk geldi.

ABD’DE İÇ GERİLİM

Karara ilişkin ABD’de iç gerilimlerin olduğu bildiriliyor. New York Times’a göre Pentagon yetkilileri Çarşamba sabahına kadar da Trump’ı kararından caydırmaya çalışıyordu.

Pentagon, Trump’ın açıklamasını biraz yumuşatarak, “İslam Devleti’ne yönelik operasyon daha tamamlanmadı” dedi ve güvenlik gerekçeleriyle fazla detay verilmeyeceğini belirtti.

Ancak Trump’ın tweetinden kısa bir süre sonra sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, “Amerikan birliklerinin eve getirmeye başladık” diyerek, operasyonun ikinci aşamasına geçtiklerini belirtti.

LE MONDE: KARAR ABD’NİN İRAN STRATEJİSİ İLE ÇELİŞİYOR

Le Monde gazetesine göre, Amerikan askerlerinin çekilmesi Washington’un İran’ı hedefleyen stratejisine ters düşüyor. Le Monde, “Donald Trump, sahayı fiiliyatta iç savaş lehine ağırlık koyan İran etkisine terk ediyor. ABD’nin sürekli tepki gösterdiği etki de buydu” dedi. Gazete, geri çekilmenin Esad ve Putin için “zafer” olduğu yorumunda bulundu.

XELİL: SALDIRILARA KARŞI ÖZ SAVUNMA YAPILACAK

ANHA’ya konuşan TEV-DEM Diplomasi Komitesi Sorumlusu Aldar Xelil ise Kürtlerin ve Kuzey Suriye halklarının kendi öz güçlerine dayalı mücadelesini en üst düzeye çıkararak, her türlü saldırıya karşı savunmasını gerçekleştirmesi çağrısında bulundu. Bölge halkının başından beri terörist gruplara karşı mücadele ettiklerini vurgulayan Xelil, bundan sonra da Türk devleti ya da başka yerden gelişebilecek soykırım saldırılarına karşı halkın ve savunma güçlerinin kendi öz savunmalarını gerçekleştireceğini vurguladı. Xelil, tüm Kürtlere çağrı yaparak gelişecek olası işgal saldırılarına karşı şimdiden her tarafı mücadele alanına çevirme çağrısını yaptı.