Trump döneminde federal idamlarda rekor artış

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerinde insan hayatını küçümseme konusundaki ısrarını idamlarla bir kez daha ortaya koydu. Trump döneminde federal düzeydeki idamlarda rekor artış yaşandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın görev süresi 20 Ocak’ta doluyor. Ancak giderayak, son 70 yılda ilk kez federal kararla bir kadını idam ettirdi. Hafta sonuna kadar iki idam daha bekleniyor.

Yeni Başkan Joe Biden ise federal düzeydeki idamları ortadan kaldırmayı ve eyaletlerin de aynı yolu izlemesini teşvik etmeyi programına koymuş bulunuyor.

ABD’de idam cezası federal düzeyde, ordu tarafından ve 50 federal eyaletin 28’inde uygulanıyor. Bir çok eyalet, idam cezası yürürlükte olmasına rağmen yıllardır herhangi bir infaz gerçekleştirmedi.

1977 yılından bu yana toplam 1530 mahkum idam edildi.  Bunların sadece 14’ü, diğer bir ifadeyle yüzde 0,92’si federal kararla infaz edildiler. 

Federal idamların üçü 2001 ile 2003 arasında Cumhuriyetçi George W. Bush döneminde gerçekleşti.  17 yıllık moladan sonra Temmuz 2020’de idam yanlısı Trump tarafından yeniden uygulanma başladı. Temmuz’dan beri 11 federal idam gerçekleşti. 2020-2021 döneminde eyaletler düzeyinde 7 idam gerçekleşti.