Trump’ı görevden alma çağrıları artıyor

ABD’de Kongre binasının Trump yandaşları tarafından işgal edilmesi ardından, Başkan Donald Trump’ın azledilmesi çağrıları artıyor.

3 Kasım başkanlık seçimlerini kaybeden Donald Trump’ın yenilgisini reddetmesi ve taraftarlarına çağrıda bulunması üzerine Çarşamba günü Kongre binası işgal edildi.

Birçok seçilmiş Çarşamba akşamı Başkan Yardımcısı Mike Pence’i Anayasa’nın 25’nci maddesini devreye koymaya çağırdı.

1967 yılında onaylanan bu maddenin 4’üncü bendi başkanı derhal görevden alma olanağı tanıyor.

Başkan yardımcısı ve kabinenin büyük çoğunluğu, Trump’ın yönetmeye elverişli olmadığına karar verirse, görevden alabilir.

Bu durumda Trump’ın görevlerini Başkan Yardımcısı yerine getiriyor.

CNN, CBS ve ABC televizyon kanalları, birçok anonim kaynağa dayanarak hükümet üyelerinin Donald Trump’ı dışlama olasılığını tartıştığını belirtti.

Ancak henüz Mike Pence’e resmi bir öneri sunulmadığı ifade ediliyor.  Temsilciler Meclisi’nin hukuk komisyonunun tüm Demokrat üyeleri Mike Pence’e Anayasa’nın 25’inci düzenlemesinin hayata geçirilmesinin demokrasinin yararına olduğu yönünde bir mektup iletti.  Demokratlara göre mevcut başkan “zihinsel olarak hasta, yönetme ve 2020 seçimlerinin sonuçlarını kabul etme kapasitesine sahip değil.”

Washington Post gazetesi editör yazısında da Capitole’de yaşanan durumdan Trump’ın doğrudan sorumlu olduğuna dikkat çekilerek, “Azledilmeli” dedi.

Benzer bir çağrı şirketlerden de geldi. ABD’de 14 bin şirketin bağlı olduğu sanayi odası, Pence’i anayasanın 25. maddesini uygulamaya ve Trump'ı görevden almaya çağırdı.