UCM’de İsrail’e karşı ‘soykırım’ davası başladı

Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı (UAD) Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı "soykırım" davasını görmeye başladı.

Güney Afrika'nın İsrail'e karşı Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davası açılış konuşmaları ile başladı.


Duruşmada Güney Afrika avukatının şu ifadeleri öne çıktı:

"Yaygın ve sistematik insan hakları ihlallerinin on yıldır cezasız kalması, İsrail'i Filistin'de işlediği insani suçları tekrarlama ve yoğunlaştırma konusunda cesaretlendirmiştir.”

"En başından beri Güney Afrika, İsrail Devleti'nin soykırım niteliğindeki eylem ve ihmallerinin kaçınılmaz olarak 1948'den bu yana Filistin halkına karşı işlenen hukuk dışı eylemler bütününün bir parçasını oluşturduğunu kabul etmektedir.”

Güney Afrika'nın avukatı açılış konuşmasında "Gazze'de hiçbir yer güvenli değil" vurgusunda bulundu.

Avukat, "7,000 kişi hala kayıp (...) Yüzlerce aile yok edildi, hayatta kalan yok" diye ekledi.

Güney Afrika, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının İsrail'in Soykırım Sözleşmesi'ni "ihlal etmesini" haklı gösteremeyeceğini ifade etti.

Güney Afrika’yı temsil eden Adalet Bakanı Ronald Lamola Uluslararası Adalet Divanı'na yaptığı açıklamada, "Bir devletin topraklarına yönelik hiçbir silahlı saldırı, ne kadar ciddi olursa olsun (...) Sözleşme'nin ihlalini haklı gösteremez" şeklinde konuştu.

İsrail bu dava bağlamında yarın söz alacak. İsrail, Güney Afrika'nın davasını "temelsiz" olarak nitelendirmişti.

İsrail, Gazze'deki askeri eylemlerinin Hamas'a karşı "meşru müdafaa"nın bir parçası olduğunu iddia ediyor.

Hamas'a bağlı Sağlık Bakanlığı'na göre, İsrail'in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında 23 bin Filistinli öldürüldü. İsrail ise Ekim ayı sonunda Gazze'ye kara harekatının başlamasından bu yana 8 bin 500'den fazla “terörist”in öldürüldüğünü tahmin ediyor.