Ukrayna’da yılbaşı ve Ortodoks Noel’i ateşkesi

Yer yer çatışmaların devam ettiği Ukrayna’nın doğusunda yılbaşı vesilesiyle uzlaşılan ve en az 10 gün olması planlanan ateşkes yürürlüğe girdi.

Ukrayna’nın doğusunda Rusların çoğunlukta olduğu Donetsk ve Lugansk bölgelerindeki çatışmalar, Kasım ayında Rusya’nın bir Ukrayna gemisine el koyması ardından yeniden başlamıştı.

Ancak yılbaşı ve Ortodoks Hristiyanların 7 Ocak’taki Noel Bayramı vesilesiyle en az 10 günlük bir ateşkes kararı alınırken, ateşkes dün gece yarısı itibariyle yürürlüğe girdi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından yapılan açıklamada, gece yarısı başlayan ateşkesin herhangi bir bitiş tarihi olmadığını ancak 7 Ocak’taki Ortodoks Noel’ine kadar sürmesini umdukları vurgulandı.

Ukrayna ile bağımsızlık yanlısı Rusların kurduğu halk cumhuriyetleri adlı defacto yönetimler arasında daha önce de birçok vesileyle ateşkes kararı alınmıştı. Paskalya Bayramı’nın yanı sıra okulların açılış günleri ile tarım sektöründe hasat dönemlerinde ateşkes ilan edilmişti.

Ülkenin doğusunda 2014 yılında başlayan çatışmalarda şimdiye kadar en az 10 bin kişi hayatını kaybetti. Rus gruplar Donetsk ve Lugansk’ta önemli bir toprak parçasını kontrol ederken, Ukrayna’ya bağlı olan Kırım Yarımadası da 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilmişti.

Birçok kez ateşkes ilan edilen bölgede, son olarak Kasım ayında bir Ukrayna donanma gemisinin Azak Denizi’nde Rus donanması tarafından içindeki 24 askerle birlikte alıkonulması ardından çatışmalar yaşanmıştı.