Ukrayna krizi büyüyor: Rusya askeri tatbikat yapacak

Rusya’nın bu hafta Kırım ile Ukrayna sınırı yakınında bu hafta askeri tatbikat yapacağı bildirildi. Tatbikata yüzlerce paraşütçü katılacak.

Rus medyasına göre tatbikat 2014 yılında Rusya’ya bağlanan Kırım ile komşu Krasnodar bölgesinde gerçekleşecek. Tatbikata, 1200 dolayında asker, 250’yi aşkın araç ve uçak katılacak.

Interfax ajansına göre, askeri birlikler bir taarruz operasyonu çerçevesinde bir alanın ele geçirilmesini canlandıracak.

Washington, Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 bini aşkın asker yığdığını belirtirken, olası bir işgal operasyonuna hazırlık yapıldığından endişe ediliyor.

Moskova bu iddiaları reddederek, Kiev ve Batılıların “agresif” tutumuna tepki gösteriyor. Moskova’ya göre askeri tatbikatlar tamamen caydırma amaçlı.

Hafta içinde bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı rakiplerinin “agresif çizgi”yi sürdürmesi halinde “askeri ve teknik” yanıt verecekleri uyarısında bulunmuştu. Putin, “Batılı meslektaşlarımızın çok açık bir şekilde saldırgan olan çizgisinin korunması durumunda, uygun askeri ve teknik misilleme önlemleri alacağız” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington ve ittifaklarının Ukrayna sınırındaki durumu “yakından” takip ettiklerini belirtiyor. Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, Rusya’nın gerilimi tırmandırmaya devam ettiğini ve sınırdaki askeri varlığını azaltmadığı tepkisinde bulunuyor.

Avrupa Birliği ve ABD bir yandan “diyaloğu” esas aldıkları mesajını verirken, diğer yandan Rusya’ya karşı birlik içerisinde olacaklarını ifade ediyor.

Euronews’e göre İtalya Başbakanı Mario Draghi, "Avrupa Birliği'nin elindeki caydırıcılar nelerdir? Bunu düşünmek zorundayız, çünkü füzelerimiz, gemilerimiz, silahlarımız, ordularımız var. Ama şimdilik değil" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise Putin’in açıklamasından “büyük endişe” duyduklarını belirterek, mevcut krizin “ancak diyalog yoluyla” çözülebileceğini sözlerine ekledi.