Ukrayna ordusu Avdyivka'dan çekildi

Ukraynalı General Oleksandr Tarnavsky cuma gecesi yaptığı açıklamada, Ukrayna ordusunun ülkenin doğusunda bulunan ve son günlerde durumun önemli ölçüde kötüleştiği Avdyivka'dan çekildiğini duyurdu.

General Tarnavsky, Telegram'da "Alınan emre uygun olarak Avdyivka'dan önceden hazırlanmış mevzilere çekildik" diye yazdı.

Bu durum, Rusya'nın geçen yaz Kiev'in karşı saldırısının başarısızlığa uğramasından bu yana kazandığı en büyük sembolik zafer oldu.

General Oleksandr Tarnavsky sözlerini şöyle sürdürdü: "Düşmanın kendi askerlerinin cesetleri üzerinde ilerlediği ve on kat daha fazla top mermisine sahip olduğu bir durumda (...) tek doğru karar budur."

Ukrayna kuvvetleri böylece büyük ölçüde tahrip olmuş bu sanayi kasabasının yakınlarında kuşatılmaktan kurtulmuş oldu.

Geri çekilme, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin yeni Başkomutanı Oleksandr Syrsky'nin 8 Şubat'ta göreve atanmasının ardından aldığı ilk önemli karar oldu. Syrsky bunu askerlerinin hayatlarını "koruma" arzusuyla gerekçelendirdi.

Şubat 2022'deki Rus işgalinden önce yaklaşık 34 bin nüfusa sahip olan Avdyivka'nın önemli bir sembolik değeri var.

Temmuz 2014'te kısa bir süreliğine Rusya yanlısı ayrılık yanlılarının eline geçen kasaba, Ukrayna'nın kontrolüne geri dönmüş ve son on yıldır Ukrayna'nın doğusunda bağımsızlık ilan eden Donetsk'e yakınlığına rağmen öyle kalmaya devam etmişti.

UKRAYNALI ASKERLER ESİR ALINDI

Ukrayna ordusu, doğudaki çatışmaların merkez üssü olan Avdyivka'da "asker, topçu ve uçak bakımından sayıca üstün olan" Rus güçleri tarafından çok sayıda askerinin esir alındığını açıkladı.

BERLİN VE PARİS İLE GÜVENLİK ANLAŞMASI

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Berlin’in ardından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir güvenlik anlaşması imzalamak üzere Paris'e ulaştı. ABD yardımının Kongre tarafından dondurulduğu bir dönemde çok beklenen askeri anlaşmalar oldu.  

Fransa Cumhurbaşkanlığı'na göre "on yıllık bir süre için imzalanan" anlaşma, askeri ve sivil alanlarda "mali olanlar da dahil olmak üzere belirli taahhütler içeriyor". Anlaşma, herhangi bir rakam belirtmeksizin "topçu alanında işbirliğinin" güçlendirilmesini öngörüyor.

Cuma günü Berlin'de Başbakan Olaf Scholz,  Zelenskiy ile görüşmesinde Rusya’ya karşı Ukrayna'yı "gerektiği sürece" destekleme kararlılığını taahhüt etti. Almanya Şansölyesi, "tarihi" olarak nitelendirilen bir güvenlik anlaşması imzaladı.

Scholz, "Bu korkunç savaşın başlamasından iki yıl sonra, bugün Rusya Devlet Başkanı'na (Vladimir Putin) çok net bir mesaj gönderiyoruz: Ukrayna'ya desteğimizi gevşetmeyeceğiz" dedi.