Ukrayna: Rusya önerilerimizi sözlü olarak kabul etti

Ukrayna’nın müzakere şefi, Rusya’nın sözlü olarak Kiev’in taleplerini kabul ettiğini belirtti.

Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, cumartesi günü yaptığı açıklamada Moskova’nın Kiev’in temel önerilerini “sözlü” olarak kabul ettiğini ve artık “yazılı” doğrulama beklediklerini belirtti.

Bir televizyon programında konuşan Arakhamia, düşmanlıklara son vermeyi amaçlayan tartışmaların “kayda değer” bir ilerleme sağlandığını ima etti.

Arakhamia, Rusya Federasyonu’nun 2014’te kendisine bağladığı Kırım hariç, Ukrayna’nın tüm tutumlarına resmi yanıt verdiğini söyledi.

Müzakere heyetinin başkanına göre Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy arasında bir görüşme olacaksa, bunun “yüksek bir ihtimalle” Türkiye’de olacağını sözlerine ekledi.

Arakhamia, “Ne tarihi ne de yerini bilmiyoruz ama yerin yüksek ihtimalle Ankara veya İstanbul olacağını düşünüyoruz” dedi.

Zelenskiy, savaşın başladığı 24 Şubat’tan bu yana Putin ile başbaşa görüşme talep ediyor.

Ukraynalı müzakereci, Moskova'nın görüşmeler sırasında Ukrayna'nın tarafsızlığı konusunda bir referanduma gitmesinin "bu durumdan çıkmanın tek yolu" olacağını belirtiyor.

Rusya’ya göre Ukraynalılar böyle bir durumu kabul etmezlerse, “belki de savaş durumuna geri dönelecek ya da yeni müzakerelere başlayacak.”

Moskova, Ukrayna'nın NATO'ya katılmaktan vazgeçmesi ve tarafsızlığı tercih etmesi konusunda ısrar ediyor.