Ukrayna savaşı silahlanma yarışını hızlandırdı

Ukrayna savaşı ile birlikte dünya genelinde silahlanma yarışı da hızlandı. Küresel askeri harcamalar, 2020 yılında 1981 milyar dolar ile rekor seviyelere çıktı.

Şubat ayında Ukrayna savaşı ile birlikte silahlanma yarışı daha da hızlandı. Özellikle Almanya’nın sosyal demokrat Başbakanı Olaf Schulz, Ukrayna savaşının başlamasından sadece üç gün sonra, orduyu modernize etmek için 100 milyar euroluk istisnai bir zarf açarken, GSYİH'da askeri harcamaların yüzde 2'sini aşma hedefini duyurdu. Dış politikada yıllardır görünüşte “pasifizmi” oynayan Almanya, böylece yeniden silahlanmaya başladı.

Polonya, Belçika, İsveç ve Danimarka gibi ülkeler de orduları için ek fonlar ayırırken, askeri alanda dünyanın en büyük harcamalarını yapan ABD’nin de daha ileri gitmesi bekleniyor.

ABD Başkanı Joe Biden, mart ayı sonunda Kongre’den 2023 yılında savunmaya 813 milyar dolar ayırmasını istedi. Bu da 31 milyar dolarlık artışla, tüm zamanların en büyük askeri bütçesi olacak.

Küresel anlamda zaten askeri askeri harcamaların artırılması yönünde eğilim vardı. 

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’ne (SIPRI) göre, 2011 ile 2020 yılları arasında silahlanma alanındaki harcamalar yüzde 9,3 oranında arttı.

Rusya dahil Avrupa bölgesinde aynı dönemde yüzde 16’lık bir artış yaşandı.

NATO üyesi Avrupa ülkeleri, 2014 yılında Galler Ülkesi’ndeki zirvede askeri harcamaların artırılması yönündeki taahhütleri kapsamında yeniden silahlandı. Tüm üye ülkeler, GSYİH'larının yüzde en az 2'si seviyesinde savunma harcaması yapmayı taahhüt etmişti. Bu karar, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasından birkaç ay sonra alınmıştı.

YENİ SİLAHLAR

Askeri harcamalar Asya ve Okyanusya’da da arttı. Özellikle Çin, 2011 ile 2020 arasında savunma bütçesini yüzde 76 oranında arttırdı. Çin, dünyanın birinci savaş gemisi üreten ülkesi haline gelirken, hipersonik füzeler gibi yeni askeri teknolojilerde de öne geçti. Söz konusu füzeler son derece yüksek hıza ulaşabilirken, güzergahını öngörmenin çok zor olduğu ve mevcut savunma sistemlerini aşabileceği belirtiliyor.

Aynı şekilde Rusya’da da yeni silahlar geliştirildi. Hatta Rusya, mart ayında Ukrayna’da savaşta hipersonik füze kullandıklarını açıkladı.

ABD, Hindistan, Japonya ve Fransa gibi ülkelerin de askeri kalkınma programları var. 

Son yıllarda devletler, savaşta kullanmak için giderek daha gelişmiş ve otonom dronlara yatırım yaptı. Bununla birlikte yine askeri amaçlı yapay zeka da geliştiriliyor.

Kuşkusuz birçok ülke, maliyeti çok yüksek olan yeni teknolojiye ayak uyduramıyor.