Uluslararası Adalet Divanı ABD’nin ‘İran’ itirazını reddetti

Birleşmiş Milletler’in (BM) başlıca yargı organı Uluslararası Adalet Divanı, İran’ın ABD’de dondurulan milyarlarca dolarlık mal varlığına ilişkin talebini kabul edilebilir buldu. ABD’nin itirazı reddedildi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), ABD’nin İran’ın talebinin reddedilmesi için yaptığı itiraza olumsuz yanıt verdi. Washington, İran’ın terörizmle bağlantılı olduğunu, “ellerinin kirli” olduğunu ve mahkemenin bu davada yetkisi olmadığını savunuyordu.

UCM, ABD Yüksek Mahkemesi’nin 2016’da dondurduğu 2 milyar doların İran tarafından alınıp alınamayacağına ilişkin başka duruşmalar yapacak.

Mahkeme Başkanı yargıç Ahmed Yusuf, ABD’nin “yetkisizlik” başvurusunu oy birliği ile reddettiklerini belirterek, UCM’nin bu davada yetkili olduğunu kaydetti.

İran İslam Cumhuriyeti, bloke edilen fonlarını geri almak için Haziran 2016’da UCM’de hukuki süreç başlatmıştı. Tahran yönetimi başvurusunda Washington’un 1955’te Şah döneminde Amerikan hükümetiyle imzalanan çift taraflı sözleşmeyi ihlal ettiğini belirtmişti. Bu sözleşme, ekonomik ilişkiler ve konsolosluk hukukunu düzenliyor.

UCM’nin kararının, 1980’den bu yana diplomatik ilişkileri olmayan İran ile ABD arasındaki gerilimi tırmandırabileceği belirtiliyor.

Nisan 2016’da ABD Yüksek Mahkemesi’nin İran’ın New York’taki 2 milyar dolarlık varlığına el koyması ardından mahkemeler, bu miktarın “terörist saldırı mağduru” Amerikalılara tazminat olarak verilebileceğine karar vermişti. İran ise bu girişimi yasadışı olarak değerlendirmişti.

Amerikan adaletine göre, Tahran tarafından düzenlenen yada desteklenen saldırıların mağduru bin dolayında kişi tarafından talep ediliyor. Bunlar arasında özellikle, 23 Ekim 1983’te Beyrut’ta düzenlenen iki intihar saldırısında ölen 241 Amerikan askerinin yakınları var.