Uluslararası Koalisyon 6 Şubat’ta ABD’de toplanacak

ABD yönetimi, 6 Şubat’ta DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyona üye ülkelerin dışişleri bakanlarını bir araya getirmeyi planlıyor.

ABD öncülüğündeki DAİŞ karşıtı Uluslararası Koalisyon 79 üyeden oluşuyor. Bunların 75’i ülke, 4’ü çok taraflı örgütlerden oluşuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından Salı günü yapılan açıklamada, Washington’un DAİŞ’in toprak hakimiyeti konusundaki her an gelebilecek yenilgisi ve kalıcı yenilgiye doğru kararlı bir aşama üzerine derinlikli tartışmalar yürütmek istediğini bildirdi.

Üye ülkelerin bakanlarının, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun başkanlığında “Irak ve Suriye’de istikrar ve güvenlik alanındaki yardım sayesinde DAİŞ’in yeniden ortaya çıkmasını engellemek amacıyla, sonraki aşamayı ele alacakları” belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın Aralık ayında Suriye’den çekilme kararı ardından Koalisyon'un “kilit bir zamandan” geçtiğini kabul etti. Salı günü ABD istihbarat servisleri de DAİŞ’in Suriye ve Irak’ta halen binlerce savaşçısının olduğu ve ABD için tehdit oluşturmaya devam ettiği yönünde görüş belirterek, Trump’ın açıklamalarını zan altında bırakmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, geri çekilme ardından DAİŞ’in Suriye ve Irak’ta yeniden ortaya çıkmasını engellemekte kararlı olduklarını ifade ederek, DAİŞ’ten arta kalanların imhası için uluslararası Koalisyon ile çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

TAMPON BÖLGE TARTIŞILACAK

Toplantıda, Rojava sınırında tampon bölge fikrinin de gündeme gelmesi bekleniyor. Trump, 13 Ocak günü Türk devletini olası işgallerine dikkat çekerek 30 kilometre genişliğinde bir “güvenlik bölgesi” oluşturulması çağrısında bulunmuştu. Türkiye ise bu açıklamayı sahiplenerek, kendi kontrollerinde bir tampon bölge talebinde bulunmuştu. Ancak Kürtler, Türk rejiminin kontrolündeki tüm girişimleri reddediyor.

FRANSA: KÜRTLERE SAYGI GÖSTERİLMELİ

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves le Drian da 23 Ocak’ta yaptığı bir açıklamada tampon bölge konuşunda soru işaretlerinin olduğunu belirterek, 6 Şubat’taki toplantıda buna açıklık getirilmesini umut etti. Böyle bir bölgenin çerçevesi ve garantörlerinin tartışılması gerektiğini ifade eden Le Drian, Kürt bölgesinde tampon bölge oluşturulmasının “sorun yaratabileceğini” kaydetti. Fransız Bakan, “Kürtlere bugün de yarın da saygı gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye ekledi.