Uzaktan tıbbi hizmet Afrika’nın personel açığına çözüm olabilir!

Nüfusunun yarısından fazlasının en az bir kez önemli sağlık tedavilerinden mahrum kaldığı Afrika’da uzaktan sağlık hizmetlerinin yayılmasıyla sağlık çalışanı açığına karşı mücadele edilmesi hedefleniyor.

1,3 milyarlık Afrika kıtasında sağlık hizmetlerinin tüm alanlara yayılması mümkün değil ve her gün milyonlarca kişi bu hizmetlerden yoksun kalıyor. Daha önce Afrobarometer adlı araştırma kuruluşunun yaptığı bir çalışmaya göre, kıta nüfusunun yüzde 53’ü hayatında en az bir kez yaşamsal önemdeki sağlık hizmetlerinden mahrum kaldı.

Öte yandan kıtadaki ekonomi ve eğitim imkanlarıyla bağlantılı olarak ciddi bir sağlık personeli açığı var veya bu alandaki kişiler daha iyi ücretlerin olduğu başka kıtalara göç ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre kıtadaki sağlık personeli açığı en az 2 milyon. Ancak bu açığı kapatma adına son yıllarda e-sağlık alanında önemli çabalar gözlemleniyor.

Le Point gazetesine konuşan Fransız doktor ve Africa-med adlı sağlık danışmanlığı şirketinin kurucusu Dr. Christian Tcham, ‘E-SAME’ adı altında geliştirdikleri uzaktan sağlık hizmeti uygulamasıyla Afrika’daki personel açığına karşı mücadele ettiklerini vurguladı.

ONLARCA DOKTOR İLE HİZMET VERİLEBİLİYOR

E-SAME adlı uygulama kapsamında hasta muayeneleri uzaktan yapılabilirken, ekspertiz, tıbbi destek ve hastaların uzaktan takibi de mümkün. İlk 30 gün ücretsiz olarak erişilebilen bu uygulama sayesinde hastalar SMS veya e-mail yoluyla bilgilendirilen Fransa veya herhangi bir Afrika ülkesindeki 60 kadar doktor ile randevu alabilme imkanına sahipler. Genellikle Afrika’da bulunan doktorların belirlediği muayene ücretleri platforma aktarılıyor ve sonrasında doktorlara ödeniyor.

E-SAME’nin sunduğu imkanlar arasında hastaların kendi ülkelerinde çektirdikleri radyo veya MR’lerinin platform üzerinden taranması ve yüksek kalitede okumaları mümkün. Bu sayede hastaların ileri aşamalarda söz konusu analizlerini kaybetmeleri halinde dahi bir örneği kaydedilmiş oluyor.

NEREDE OLURSA OLSUN FAYDALANABİLİYORLAR

Uzaktan sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi sayesinde Afrika’nın herhangi bir kırsal bölgesinden bir bireyin muayene edilmesi, sağlık sorunları hakkında bilgilendirilmesi veya tıbbi danışmanlık sunulması mümkün kılınıyor.

Ayrıca E-SAME sayesinde kıtanın veya dünyanın herhangi bir yerindeki doktorlar da meslektaşlarıyla karşılıklı bilgi alışverişinde bulunabiliyor.

KRONİK HASTALIĞI OLAN BİREYLER ÖNCELİKLİ

Christian Tcham’ın verdiği bilgilere göre E-SAME uygulaması özellikle kronik bir hastalığı olan ve düzenli olarak tıbbi takibin gerekli olduğu hastalara öncelik veriyor.

Yine kendi ülkesi veya şehrindeki bir doktorun muayene ettiği hastalar, E-SAME sayesinde ücretsiz olarak başka bir hekimin görüşünü alabiliyor. Zira Afrika’daki sağlık hizmetleri büyük oranda kentlerle sınırlı ve kırsal kesimlerden erişim oldukça zor.

Ayrıca dünyanın herhangi bir yerindeki bir kişi, Afrika’daki bir yakınının muayene ücretini ödeyerek E-SAME doktorlarınca uzaktan tıbbi destek alabilmesi için randevu alabiliyor.

REÇETE DAHİ YAZILABİLİYOR

E-SAME sayesinde sonuçları düzenli olarak takip edilen hastalara yerel yasalar dahilinde reçete dahi yazılabiliyor. Hastalar yazılan ilaçları daha sonra yereldeki partner eczacılardan temin edebiliyor.

Platformun sunduğu sağlık hizmetlerinin başarıya ulaşabilmesi için en hayati konu ise, 3G’den sonra Afrika’da 4G ve fiber optik bağlantı hizmetlerinin yaygınlaşması.

Birçok Avrupa ülkesinde artık uzaktan tıbbi muayenelerin bir kısmı ulusal sigorta sistemlerince karşılanıyor. Bu tür hizmetler özellikle yaşlı veya kırsal alanda yaşayan bireyler için etkili olurken, salgın durumlarında birebir temastan kaçınılması nedeniyle de tercih ediliyor.

Günümüzde birçok internetten tıbbi randevu sitesi doğrudan görüntülü muayeneleri de organize ediyor.