Venezuela görüşmelerinde yeni raund yok!

Venezuela’da ABD destekli muhalif lider Juan Guaido, Oslo’daki müzakereler kapsamında Nicolas Maduro hükümetiyle yeni görüşmelerin gündemde olmadığını duyurdu.

2014 yılından bu yana süren ekonomik krizin ciddi bir siyasi krize dönüştüğü Venezuela’da Maduro hükümeti ile batı destekli Juan Guaido liderliğindeki sağ muhalefet karşı karşıya gelmişti. Guaido’nun birçok genel grev ve askerlerin devreye girmesi çağrısına rağmen Nicolas Maduro’yu deviremezken, iki taraf arasında Norveç’in başkenti Oslo’da müzakereler başlamıştı.

Geçtiğimiz ay ortalarında başlayan müzakerelerde şimdiye kadar delegeler arasında iki kez bir araya gelinmişti.

TALEPLERDEN GERİ ADIM ATMADI, MADURO’YU SUÇLADI

Sağ muhalefetin lideri Guiadio ise, sonuç alınamayan görüşmelerde yeni raund planlanmadığını söyledi. Ülkenin kuzeyindeki Valencia’da konuşan Guaido, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görüşmelere iyi niyetle yaklaşmadığını savundu.

Müzakerelerdeki öncelikli taleplerinin geçtiğimiz yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin iptali, bir geçiş hükümetinin kurulması ve yeni seçimler olduğunu vurgulayan Guaido, “Eğer bu müzakereler bizi bu hedeflere yaklaştırmayacaksa bir anlamı yok” diye konuştu.

Ekonomik krizin vurduğu ülkenin gelirlerinin yüzde 90’ından fazlasını petrol ihracatı oluşturuyor. Üretime dayalı ekonominin geliştirilmediği ülkede petrol fiyatlarında 2014 yılında yaşanan ani düşüş sonrasında ekonomik kriz patlak vermişti. Ülkedeki ekonomik krizin yol açtığı siyasi krizin de etkisiyle son yıllarda 2 milyonu aşkın kişi başka ülkelere göç etti.

Uzun yıllar ülkeyi yöneten Hugo Chavez’in ölümü ardından 2013 başında göreve seçilen Nicolas Maduro’ya karşı sağ muhalefet Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer birçok batı ülkesinden destek görüyor.

Sağ partilerin çoğunluğu elinde bulundurduğu Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, 23 Ocak’ta kendisini geçici devlet başkanı olarak ilan etmişti. O tarihten bu yana 50 kadar ülke Guaido’yu tanıdı.