Venezuela krizi Küba’yı vurdu: Gıda sıkıntısı yaşanıyor

Venezuela krizi ve ABD ambargosu nedeniyle Küba’da temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde sıkıntı yaşanıyor.

Küba’da artık et, pirinç, fasulye, yumurta veya sosis gibi gıda maddeleri artık piyasada satılmıyor. Bu durum, 1990’lı yıllara geri dönüş olarak değerlendirildi. Sovyetler Birliği’nin sona ermesi adada gıda sıkıntısına yol açmıştı. Hükümet, temel gıda maddelerini karneye bağladı. 

Venezuela’daki kriz nedeniyle, Küba’ya yönelik sübvansiyonlu petrol ithalatları azaldı. Küba’nın elektrik üretimi için kaçınılmaz olarak petrole ihtiyacı var. Nüfusunun tükettiği gıda ürünlerinin üçte ikisini ithal eden Küba’ya yönelik ABD’nin yaptırımları da sertleşti. Son aylarda temel gıda ve ihtiyaç maddelerindeki sıkıntı büyüdü.

Küba hükümetini Venezuela’daki Nicolas Maduro hükümetini desteklemekle suçlayan Washington yönetimi, 1962’den bu yana ambargo altındaki Küba’ya yönelik uyarılarını ve yaptırımlarını arttırdı.

ABD, 24 Nisan’da Amerikalılarla ticari ilişkileri yasaklanan Kübalı şirketlerin sayısını 219’a çıkardı. Bunların çoğunluğu turizm sektöründe yer alırken, Kübalı ve yabancı şirketler tarafından ortak yönetiliyor.

Washington, Küba’ya yönelik havaleleri de sınırlandırmanın yanısıra ABD’ye gitmek isteyen Kübalılara verilen vizelerin geçerlilik süresini beş yıldan üç aya indirdi ve tek seferlik girişle sınırlandırdı.