Venezuela krizi: Taraflar Oslo’da görüşüyor

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Batı destekli rakibi Juan Guaido’nun temsilcileri arasında Norveç’te görüşmeler yapılıyor.

Venezuela yakın tarihinin en ağır siyasi ve ekonomik krizini yaşıyor. Maduro hükümeti ve kendisini başkan ilan eden Guaido etrafından toplanan muhalefet, Oslo’nun arabuluculuğunu kabul etti. 50 dolayında ülke Guaido’yu geçici başkan olarak tanıdı.

Norveçli bir diplomat, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, her iki tarafın bu hafta içerisinde bir araya geleceğini belirtmiş ancak tarih ve yer belirtmemişti.

Başta ABD olmak üzere Batılı hükümetlerin desteklediği Guaido da, temsilcilerinin “hem Norveç hükümeti hem de rejim temsilcileri ile görüşmeler yapacağını” açıkladı.

AFP’nin haberine göre görüşmeler Pazartesi günü başladı ve geç saatlere kadar sürdü. Bu görüşmelerin Çarşamba günü tamamlanması beklenirken, nasıl bir sonuç vereceği henüz bilinmiyor. Görüşmelerin biçimi ve içeriğine ilişkin de bilgi sızmadı.

Latin Amerika gündemini işleyen ALnavio gazetesine göre, tartışmaların merkezinde Guaido’nun istediği “özgür ve adil” seçimlerin yapılması yer alıyor.

Tarafların temsilcileri, Mayıs ortasında da Norveç’te ayrı ayrı toplantılar yapmış, ancak doğrudan temas kurmamışlardı.

Maduro, Pazartesi günü yaptığı bir televizyon konuşmasında, tarafların üzerinde anlaşacağı, demokratik, barışçıl, ulusal ortak yaşam, çelişkiler ve çatışmaya çözümler bulmak amacıyla “en iyi niyetlerini” ortaya koyduklarını belirtti.

Hükümet delegasyonunda Maduro’ya yakın isimler olan, İletişim Bakanı Jorge Rodriguez, kuzeydeki Miranda eyaleti valisi Hector Rordiguez ve Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza bulunuyor.

ALnavio’ya göre Guaido’nun öncülüğündeki muhalefetin temsilcileri arasında eski milletvekili Gerardo Blyde, eski bakan Fernando Martinez Mottola, Parlamento Başkan Yardımcısı Stalin Gonzalez ve Ulusal Seçim Kurulu eski sorumlusu Vicente Diaz yer alıyor.

Bir çok basın organına göre, arabuluculuk çabalarını Norveçli diplomat Dag Nylander yürütüyor. Nylander, 2016’da Kolombiya hükümeti ile ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC arasında yapılan barış anlaşmasında da kilit rol oynamıştı.